Prima   -  Presa   -  Noutăți - A avut loc ședința Comitetului de monitorizare a proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”

A avut loc ședința Comitetului de monitorizare a proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”

   
16.02.2022   517 Accesări  

Membrii Comitetului de Monitorizare al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de GIZ Moldova, s-au întrunit marți, 15 februarie 2022, într-o ședință de lucru cu partenerii pentru a discuta despre rezultatele și progresul asupra activităților din anul 2021 ale proiectului în contextul obiectivelor investiționale finalizate.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Ministerului Mediului, ai Agențiilor de Dezvoltare Regională și ai Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia), reprezentanți ai Academiei de Administrare Publică (AAP) și ai Universității Tehnice din Moldova (UTM), partenerii de dezvoltare și co-finanțatorii proiectului MSPL, precum și consultanții proiectului GIZ/MSPL.

Pe parcursul ședinței, reprezentanții GIZ/MSPL au trecut în revistă lecțiile învățate, riscurile și provocările, identificând, totodată, și soluțiile pentru depășirea. Ulterior, participanții la ședință au agreat Planul Operațional al Proiectului pentru anul 2022.

Reprezentanții instituțiilor partenere s-au expus pe marginea impactului proiectului MSPL, principalele realizări, lecții învățate și măsuri pentru asigurarea sustenabilității.

Astfel, în luarea sa de cuvânt, directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, s-a referit la suportul esențial oferit Regiunii de Dezvoltare Sud și instituțiilor de dezvoltare regională de către GIZ Moldova, prin intermediul proiectului MSPL. Dl Ion Pînzari a punctat asupra faptului că Regiunea de Dezvoltare Sud a beneficiat de suport în elaborarea Programelor regionale sectoriale în domeniile apă și canalizare, managementul deșeurilor solide și eficiența energetică a clădirilor publice; finanțarea proiectelor investiționale din domeniul de alimentare cu apă și de eficiență energetică în clădirile publice; suport oferit în vederea fortificării capacităților membrilor CRD Sud, suport la elaborarea și implementarea Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027). De asemenea, GIZ Moldova a contribuit la fortificarea capacităților specialiștilor ADR Sud, membrilor CRD  Sud, precum și actorilor responsabili de dezvoltarea la nivel local și regional privind identificarea și elaborarea propunerilor de proiecte.

De notat, că Regiunea de Dezvoltare Sud a beneficiat de 5 măsuri de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și de 2 proiecte de eficiență energetică în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova și în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca. 

Valoarea totală a măsurilor investiționale de aprovizionare cu apă și canalizare este de 138,5 milioane lei, dintre care 125 milioane lei acordați de UE și 13,5 milioane lei contribuția locală. Aproximativ 12.000 de locuitori ai orașului Leova și localităților Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca beneficiază astăzi de infrastructură modernă de apă și canalizare și de un acces durabil la servicii calitative de utilități publice. 

Suportul financiar al Uniunii Europene a îmbunătățit în mod concret calitatea vieții pentru 1.000 de elevi din Leova și Basarabeasca, precum și pentru profesorii și cetățenii din aceste localități. Eficientizarea energetică, precum și aprovizionarea cu apă și canalizare oferă condiții de studii mai bune pentru elevi și contribuie la modernizarea infrastructurii în zonele rurale ale Republicii Moldova, la îmbunătățirea calității aprovizionării cu apă și la implementarea măsurilor de tratare a apelor uzate pentru protejarea mediului. 

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și alte organizații internaționale din Republica Moldova. Perioada de implementare a proiectului MSPL, care a oferit un sprijin semnificativ în procesul de dezvoltare regională a Republicii Moldova, s-a încheiat în decembrie 2021. GIZ Moldova asistă țara noastră în procesul de dezvoltare socio-economică din anul 1994.