Prima   -  Presa   -  Noutăți - Membrii CRD Sud au aprobat Planul Operațional Regional pentru următorii ani și au audiat raportul de activitate al ADR Sud pentru anul 2016

Membrii CRD Sud au aprobat Planul Operațional Regional pentru următorii ani și au audiat raportul de activitate al ADR Sud pentru anul 2016

   
26.01.2017   530 Accesări  

Cimișlia, 26 ianuarie 2017

Reuniți în cadrul primei ședințe ordinare din acest an, 25 din 32 de membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) au aprobat un șir documente strategice importante pentru asigurarea continuității procesului de dezvoltare regională în sudul Republicii Moldova. Este vorba de Planul Operațional Regional (POR) Sud 2017-2020, Planul de implementare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud pentru anul 2017, Programul Regional Sectorial (PRS) în domeniul sporirii atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Sud. De asemenea, membrilor CRD Sud le-au fost aduse la cunoștință proiectele dezvoltate cu suportul partenerului de dezvoltare GIZ, pentru Regiunea Sud, în baza Programelor regionale sectoriale în domeniile AAC si EE a clădirilor publice.

Președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, Nicolae Molozea, a dat start lucrărilor ședinței, enunțând  principalele obiective ale acesteia și supunând votului agenda evenimentului. După care Anatol Usatîi, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a salutat prezența, declarând că, odată cu începerea noului an, și în vața actorilor de dezvoltare regională a început o nouă etapă - cea de lansare și implementare a proiectelor noi care au fost incluse recent în Documentul Unic de Program 2017-2020 și aprobate, prin hotărâre de Guvern, spre finanțare.

Anatol Usatîi a specificat că, în următorii ani, din mijloacele Fondului Național de Dezvoltare Regională se preconizează de a fi implementate proiecte în valoare totală de 1, 46 miliarde de lei. În același timp, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a precizat că, în cadrul actualului concurs al propunerilor de proiecte, au fost depuse cereri de finanțare în valoare totală de 7 miliarde lei. Potrivit lui, această cifră denotă foarte clar faptul că necesitățile de dezvoltare existente în regiunile țării sunt mult mai mari în comparație cu posibilitățile reduse ale Fondului Național de Dezvoltare Regională, care este la ziua de azi cel mai mic fond din țară, nefiind unul strustural, cum este Fondul Rutier, bunăoară, dar fiind conceput ca un fond predestinat unui spectru larg de domenii.

"Reieșind din acest fapt, intervențiile noastre trebuie să fie foarte bine punctate. La moment, pentru a face față provocărilor, noi pledăm pentru sinergizarea fondurilor, cu Ministerul Transportului în primul rând. Deja avem și o primă experiență în acest sens, pe care noi am acumulat-o în cadrul unui proiect implementat la Avdarma, în UTA Găgăuzia, unde noi am finanțat 5 milioane, iar alte 17 milioane de lei au fost alocate din Fondul Rutier. Vom continua să acționăm în aceeași manieră și multe din proiectele pe care le propunem și care urmează a fi puse în discuție la ședința Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, unde se va decide asupra finanțării, vor fi examinare și sub aspectul cofinanțării", a menționat Anatol Usatîi.

Potrivit viceministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cele mai multe șanse de finanțare în perioada imediat următoare vor avea acele proiecte pentru care va exista consimțământul Ministerului Mediului, Ministerului Economiei și altor instituții interesate să acționeze în comun cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în baza așa-numitei sinergizări a fondurilor.

După luarea de cuvânt a viceministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, specialiștii ADR Sud au adus la cunoștința membrilor CRD Sud informații relevante privind realizările obținute de către instituție în decursul anului 2016 și planul de activitate al ADR Sud pentru următoarea perioadă.

Astfel, în Raportul de implementare a SDR Sud pentru anul 2016, directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a punctat asupra celor mai importante rezultate obținute de specialiștii Agenției în activități de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, planificare strategică și programare, organizare evenimente de anvergură și promovarea regiunii, relații internaționale, cooperare, schimb de experiență și atragere investiții.

Așa, bunăoară, Maria Culeșov, a ținut să menționeze că, în perioada de referință - 2016, ADR Sud a implementat  6 proiecte investiționale, inclusiv 3 proiecte  în valoare de 24,7 milioane de lei, finanțate de către partenerii de dezvoltare. Astfel, membrii CRD Sud au aflat  că ADR Sud a valorificat  în total, în anul 2016, 51,1 milioane de lei din FNDR.

Printre cele mai importante realizări de anul trecut în domeniul planificării și programării regionale, specialiștii ADR Sud au menționat elaborarea Planului Operațional Regional Sud (POR) 2017-2020 și a Programului Regional Sectorial (PRS) în domeniul sporirii atractivității turistice.

De asemenea, în 2016 de către specialiștii ADR Sud a fost lansat procesul de elaborare a PRS în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri, fiind creat un Grup Local Regional Sectorial în acest scop și colectându-se date relevante pentru analiza per ansamblu a sectorului.

În ceea ce privește cooperarea cu partenerii internaționali, directorul ADR Sud a specificat că insituția a reușit să stabilească, în 2016, relații noi de colaborare cu parteneri din Letonia, în acest sens fiind semnat un protocol de intenție de colaborare între ADR Sud și Regiunea de Planificare Zemgale din țara baltică.

De asemenea, pentru a atrage investiții suplimentare, ADR Sud a depus, în perioada de referință, un proiect de Aprovizionare cu Apă și Sanitație, din POR Sud 2017-2020, la Ambasada Ungariei; a elaborat Portofoliul de proiecte, care include proiectele înaintate în cadrul Concursului Propunerilor de Proiecte 2016-2020, ce nu vor obține finanțare din FNDR.

În cadrul primei ședințe a CRD Sud din acest an s-a discutat și despre proiectele dezvoltate în baza Programelor regionale sectoriale în domeniile Aprovizionare cu Apă și Canalizare, Eficiența Energetică a clădirilor publice, elaborate cu suportul Uniunii Europene prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

În această ordine de idei, Valentina Pleșca, consultant național superior GIZ a menționat că 45 % (18 proiecte din 40)  din proiectele eligibile pentru finanțare, dezvoltate în cadrul celor 12 programe sectoriale, în valoare totala de 102.9 mln. de euro  sunt în implementare, printre care 12 proiecte în domeniul drumuri regionale și locale, în valoare investițională de 40 mln. de euro, alte 12 proiecte în domeniul  aprovizionare cu apă și canalizare, în valoare totală de 25 mln. de euro, 3 proiecte în valoare totală de 26,1 mln. de euro ce țin de managementul  deșeurilor solide și 13 proiecte în sectorul eficiența energetică în clădirile publice, în sumă de 11,8 mln. euro.

Expertul GIZ a făcut publică lista proiectelor în domeniile Aprovizionare cu Apă și Canalizare și Eficiența Energetică în clădirile publice, propuse pentru finanțare UE în Regiunea de Dezvoltare Sud și a vorbit și despre următoarele acțiuni ce urmează a fi întreprinse în acest sens.

Un subiect important pe agenda ședinței a ținut și de informarea membrilor CRD Sud despre activitățile care urmează a fi întreprinse în vederea consolidării capacităților actorilor de dezvoltare regională din componența principalului for regional. Pe subiectul respectiv, cu o comunicare detaliată a venit în fața CRD Sud Stela Corobceanu, expert GIZ, aducând la cunoștința reprezentanților APL I și II, ai mediului de afaceri și a sectorului asociativ din Regiunea Sud care sunt domeniile și modalitățile de intervenție identificate de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în acest sens.

DOCUMENTE RELEVANTE: