Prima   -  Presa   -  Noutăți - O nouă componență ai Consiliilor Regionale de Dezvoltare Sud, Centru și Nord a fost selectată

O nouă componență ai Consiliilor Regionale de Dezvoltare Sud, Centru și Nord a fost selectată

   
21.08.2015   1267 Accesări  

Miercuri, 19 august 2015, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a avut loc ședința Comisiei de selectare a reprezentanților sectorului privat și societății civile în calitate de membri ale Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare (CRD). În cadrul acestei ședințe au fost aleși noi membri ai Consiliilor Regionale de Dezvoltare Sud, Centru și Nord.

Vice-ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat  a menționat: „În componența Consiliului Regional se regăsesc reprezentanții autorităților administrației publice locale (APL), desemnați din oficiu: președinții de raioane; primari din cadrul regiunilor respective de dezvoltare, delegați de către asociația primarilor; reprezentanții sectorului privat și cel asociativ, selectați conform procedurii stabilite de minister. De asemenea, Consiliul Regional este format în baza principiului parității între reprezentanții APL, pe de o parte, și reprezentanții sectorului privat, pe de altă parte. În scopul identificării reprezentanților sectorului privat în componența Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare Nord, Centru și Sud, de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a fost lansat la data de 7 iulie 2015 un concurs de selectare a reprezentanților respectivi. Cei interesați au fost invitați să depună dosarele la sediile Agențiilor de Dezvoltare Regională". În cadrul ședinței au fost aleși și reprezentanți ai societății civile în Consiliile Regionale pentru Dezvoltare.

 

Conform procedurii legale, după selectarea membrilor CRD, MDRC stabilește data și locul desfășurării primei ședințe a Consiliului Regional, fiind considerată o ședință constitutivă, la care membrii CRD aleg președintele și vicepreședintele.

Consiliul Regional de Dezvoltare Sud este compus din 32 membri, dintre care 8 președinți de raioane, 8 primari, 8 reprezentanți al sectorului privat și 8 reprezentanți al societății civile. Rezultă că fiecare raion (Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan-Vodă, Taraclia) este reprezentat în CRD Sud de 4 persoane.

Consiliul Regional pentru  Dezvoltare(CRD) este definit prin Legea 438 din 28.12.2006 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova (art.7) ca pe o structură funcțională deliberativă la nivelul regiuni de dezvoltare, fără personalitate juridică, care are  drept scop coordonarea și promovarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională la nivel local.