Prima   -  Presa   -  Noutăți - Noi idei de proiecte dezvoltate în RDS

Noi idei de proiecte dezvoltate în RDS

   
20.02.2015   2484 Accesări  

S-a finalizat instruirea actorilor locali și regionali din cadrul modulului 2 al proiectului "Consolidarea capacităților APL din Republica Moldova, regiunea Sud", implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud  în comun cu Agenția Cehă pentru Dezvoltare. În cadrul modulului 2 de instruiri au participat peste 100 de reprezentanți ai APL I și II, antreprenori si ONG din 8 raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud. Scopul modulului a fost de a instrui APL-urile în Elaborarea Notelor Conceptuale, și de a-i pregăti  în scrierea proiectelor eficiente și durabile pentru următorul Apel de Propuneri de Proiecte. Modulul de instruiri a durat cîte 2 zile în fiecare din următoarele centre raionale Cimișlia, Căușeni Cahul pentru vorbitorii de limbă română iar la Taraclia pentru vorbitorii de limbă rusă.

În prima zi a seminarului, participanții s-au familiarizat cu specificului Apelurilor de Propuneri de Proiecte  cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, obiectivele, prioritățile, etapele și regulile de desfășurare, a fost revizuită relevanța ideilor de proiecte propuse în corespundere cu prioritatea II – ” Diversificarea economiei și susținerea dezvoltării sectorului privat ” din Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2010-2016. A fost prezentată informație generală despre structura Notei Conceptuale a proiectului și caracteristica primelor 3 compartimente – scop și obiective, impactul regional și identificarea beneficiarilor.       

În cea de-a zi de instruire a continuat prezentarea informației detaliate privind  compartimentele  Notei Conceptuale a proiectului: metodologia implementării, bugetul, produse și rezultate, efecte multiple ale proiectului, parteneriatul și cooperarea intercomunitară în proiecte regionale, iar fiecare subiect teoretic prezentat a fost însoțit de lucrări practice asupra ideilor de proiect identificate de către participanți.

Urmează ca în termen de 10 zile, participanții să prezinte Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Note Conceptuale elaborate în baza cunoștințelor acumulate, care vor fi analizate de către specialiștii ADR Sud împreună cu experții Cehi, după care vor elabora un set de recomandări de îmbunătățire a acestora.

Următorul, și ultimul modul de instruiri din cadrul proiectului,  se va desfășura în luna aprilie curent, cu tematica ”Elaborarea Cererilor Complete de Finanțare”.

În luna mai, reprezentanți din fiecare 8 raioane, vor întreprinde o vizită de studiu în Cehia, cu scopul de a prelua experiența în domeniul susținerii dezvoltării sectorului privat.

 Proiectul va finaliza în septembrie 2015 cu o Conferință unde vor fi prezentate cele mai reușite proiecte în domeniul de susținere a sectorului privat, elaborate în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților administrațiilor publice din Republica Moldova, regiunea SUD”.