Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ziua Dunării- marcată în Regiunea Sud

Ziua Dunării- marcată în Regiunea Sud

   
30.06.2014   2294 Accesări  

Anual, în Republica Moldova,  la 29 iunie este marcată Ziua Internațională a Dunării - eveniment public cu implicarea activă a comunităților locale, a autorităților centrale și locale, ONG-urilor, experților în domeniu. Acțiunile dedicate acestei zile, în acest an  au fost organizate în cadrul proiectului „O nouă viață pentru rîul Prut"
 Astfel, la Giurgiulești au fost organizate mai multe evenimente socio-culturale și artistice, cu această ocazie. La sărbătoare  au fost prezentate, evaluate și înmînate premii în cadrul concursului de desen "Lunca Prutului Inferior", concurs de întrebări pentru copii „Eu și Dunărea". Sărbătoarea a inclus și o expoziție a meșterilor populari din zonă, precum și spectacole artistice. 

Activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Dunării acordă o importanță deosebită conștientizării și participării populației la eforturile de conservare a fluviului Dunărea. Obiectivul principal al acestor manifestări este de a implica cetățenii țărilor dunărene în multiple activități independente sau comune, desfășurate pe plan local, național și regional. Autoritățile guvernamentale centrale și locale, municipalitățile, organizațiile neguvernamentale, comunitățile științifice sunt încurajate să se implice în organizarea și desfășurarea acestor activități, ocazie deosebită pentru promovarea imaginii Republicii Moldova, a eforturilor întreprinse în vederea conservării fluviului Dunărea, precum și a activităților de informare și conștientizare.

În acest an,  se împlinesc 20 de ani de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea și 10 ani de când în Europa este sărbătorită Ziua Internațională a Dunării.

Și Agenția de Dezvoltare Regională Sud este  partener asociat în cadrul unui proiect SUERD - CO-WANDA. Proiectul "Convenție pentru managementul deșeurilor pentru navigația interioară pe Dunăre" a fost elaborat de 11 parteneri din 9 țări riverane Dunării. Obiectivul principal al proiectului CO-WANDA este acela de a realiza o variantă draft a unei convenții internaționale pentru managementul deșeurilor generate de nave, care să fie aplicabilă tuturor țărilor riverane Dunării.