Prima   -  Presa   -  Noutăți - CRD Sud - conștient de responsabilitățile sale

CRD Sud - conștient de responsabilitățile sale

   
24.10.2013   1989 Accesări  

Ședința membrilor CRD Sud a avut loc imediat după finalizarea atelierului de  instruire. Pe lîngă activismul manifestat în cadrul atelierului, membrii CRD Sud au dat dovadă de implicare și în cadrul ședinței ordinare a CRD Sud din 23 octombrie 2013. În cuvîntul de deschidere, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc a ținut să  menționeze că " prezența membrilor în cadrul ședințelor  CRD  este importantă pentru   a finaliza proiectele de Dezvoltare Regională. Prezența este punctul vulnerabil - vom ajusta regulamentele, legislația așa ca CRD să devină și mai funcțional. Ar fi binevenită o statistică a frecvenței   membrilor CRD, ca să fie apreciată activitatea lor obiectiv." Cu referire la atelierele de consolidare a capacităților membrilor CRD, Liviu Oboroc, a menționat că " la  inițiativa ADR Sud,  inițiativă preluată și de alte regiuni, am găsit un moment oportun pentru  a ne întruni într-un format liber, a identifica problemele comune din întreaga Regiune Sud. Evaluăm eficiența acestor ateliere, dacă vor avea ecouri pozitive, vom continua ciclul de instruiri".

Ședința a continuat cu o prezentare oferită de șeful Secției management proiecte al ADR Sud, Eugen Lupașcu,  privind proiectele investiționale ale ADR Sud, aprobate spre finanțare în anul 2013.

                     

Directorul Direcției Generale de Dezvoltare Regională, Valerian Bînzaru  prezentat principiile  și criteriile  de repartizare a Fondului Național de Dezvoltare Regională pentru 2014, aprobate în cadrul ședinței CNCDR din 10 octombrie 2013. Acest subiect a generat discuții aprinse , deoarece membrii CRD Sud,  au enumerat un șir de dezavantaje ale Regiunii Sud, argumentînd necesitatea alocărilor mai mari pentru această regiune.

Membrii CRD Sud au venit cu propunerea de a înainta un demers , pentru a se  accesa toate fondurile, întrucît prioritățile dezvoltării regionale se extind asupra domeniilor economico- sociale, dar și culturale.

Despre procesul de planificare regională sectorială a vorbit Stela Corobceanu, expert superior național în dezvoltare regională.

Experții institului  IDIS „Viitorul" au prezentat „Ghidul de elaborare a Strategiilor de Dezvoltare Social Economice (SDSE) a raioanelor", care urmează a fi discutat în fiecare raion, iar propunerile și sugestiile urmează a fi trimise către ADR Sud, pentru a le colecta și transmite MDRC.

Cu unanimitate de voturi, proiectele de decizie au fost aprobate, iar unele subiecte discutate în cadrul atelierului de instruire,  preluate deja în activitatea CRD Sud.