Prima   -  Presa   -  Noutăți - Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul aprovizionare cu apă și canalizare în Regiunea de Dezvoltare Sud

Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul aprovizionare cu apă și canalizare în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
19.03.2013   2289 Accesări  

19 martie| Cimișlia| Cel de-al doilea atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul Alimentare cu Apă și Canalizare (AAC) în Regiunea de Sud.

Un studiu al Băncii Mondiale din 2006, enumera factorii de succes ai unei companii de apă și canalizare. În cazul în care tinde să devină un exemplu demn de urmat o companie trebuie să țină cont de următorii factori:

  • O performanță managerială mai bună care ar rezulta din autonomia managerială și abilitatea de a păstra personalul bine instruit;
  • Instaurarea unui cadru extrem de responsabilitate care i-ar ține pe manageri în permanentă responsabilitate față de performanța proprie - și efectuarea auditului extern;
  • Responsabilitatea internă pentru obținerea rezultatelor din partea managerilor și a personalului;
  • O structură orientată spre piață care încurajează externalizarea, la necesitate, precum și facilitățile pieții.
  • Servicii orientate spre client sau un obiectiv;
  • O cultură corporativă de funcționare care este asigurată de către executivul principal și managementul de vârf;

Aceștia sunt o parte din factorii pe care nu ar trebui să-i neglijeze Administrațiile Publice Locale și directorii de Intreprinderi Municipale de prestare servicii. Aceștia pot contribui la reformarea treptată a serviciului și la extinderea acestuia. La fel, structura și forma de organizare reprezintă un pilon pe care se construiește povestea de succes a unei companii de apă și canalizare. Acestea au fost o parte din subiectele abordate în cadrul celui de-al doilea atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul Alimentare cu Apă și Canalizare (AAC) în Regiunea de Sud.

Obiectivul atelierului II de lucru a fost confirmarea datelor privind situația curentă în domeniul Apă și Canalizare (AAC) și elaborarea în mod participativ a viziunii cu privire la nivelul serviciilor în domeniul AAC  la nivel regional către 2018. De asemenea, la acest atelier de lucru au fost luate în considere aspectele de care trebuie să se țină cont în procesul de identificare a ideilor de proiect asupra cărora se vor lucra în contextul planificării regionale.

Dacă în cadrul primului atelier ( ) a fost pusă în discuție mai mult partea teoretică: structura proiectului și principalele etape, participanții și gardul de implicare a fiecăruia. Atelierul cu numărul II s-a bazat mai mult pe exemple concrete, studii de caz, modele de urmat, sfaturi directe pentru problemele existente și lucru în grup.

Atelierul a fost moderat de către Dna Angela Dumitrașco, expert în dezvoltarea capacităților din cadrul proiectului ,,Modernizarea serviciilor publice locale" și a fost împărțit în trei sesiuni de lucru: Planificarea regională și situația curentă în domeniul AAC în regiunea de Sud; Elaborarea viziunii de îmbunătățire a serviciilor AAC din perspectivă regională; Identificarea și prioritizarea proiectelor în domeniul AAC. Participanții au reprezentat Întreprinderile Municipale ,,Apă-Canal", Consiliile raionale și administrațiile locale din Regiunea de Sud.

Simon Watt, expert internațional în domeniul Apă și Canalizare, domeniul de intervenție II, Planificare și programare regională, a prezentat cadrul de planificare sectorială și operațională și prevederile strategiei cu privire la serviciile AAC din 2007. Domnul Watt,  a ținut să puncteze asupra importanței furnizorilor direcți de apă și canalizare în crearea unei viziuni asupra sectorului și în identificarea problemelor  primare care pot împiedica reformarea și extinderea serviciului: ,,În cazul în care problemele care apar nu prezintă o soluție de moment atunci se poate cu ușurință de preluat din experiența vecinilor și a țărilor care au înregistrat progres la acest capitol".

Cum rezultatul final al atelierelor de planificare regională sectorială vor fi fișele de proiecte, corespunzător pregătite pentru a putea fi înaintate la fondurile europene și prezentate donatorilor interesați, în cadrul atelierului au fost prezentate câteva cazuri concrete care ar putea constitui bază pentru eventuale proiecte.

Aspecte în concepte de proiecte:

1.     Sistemul de aprovizionare cu apă din Ștefan Vodă

Întreprinderea ,,Apă-Canal" din Ștefan Vodă servește 7 000 de locuitori dar are o capacitate de producere a apei pentru 15 000 de locuitori. Satele din împrejurime vor să se conecteze.

2.     Stația de epurare din Ștefan Vodă

Stația de epurare din Ștefan Vodă funcționează pe nămol activat. Este prevăzută pentru 15 000 de locuitori și pentru imobile industriale dar funcționează la capacitatea de 40 %. Pompele de aer sunt monitorizate din Chișinău, dar procesul de nămol activat nu funcționeză. Încăperile mari de beton nu sunt utilizate.

Fișele de proiecte rezultate din activitățile desfășurate pe parcursul unui an întreg vor răspunde nevoilor Întreprinderilor din domeniu și vor asigura viziunea strategică.

Începând cu anul 2010 Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud au fost implicate activ în procesele inițiale de dezvoltare regională conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CDR-uri) și ADR-uri. Acest lucru a avut loc în cadrul unei politici regionale care a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Cele trei domenii de intervenție stabilite până în prezent sunt Apă și Sanitație, Managementul Deșeurilor și Eficiența Energetică a clădirilor publice. Pentru fiecare domeniul a fost creat un grup de lucru care, împreună cu specialiștii ADR Sud și experți naționali și internaționali, vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale integrate. Acest proces se va finaliza spre sfârșitul anului 2015.

Atelierul de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul AAC, care reprezintă o continuare a atelierelor din domeniul planificării regionale în sectorul managementului deșeurilor solide și eficiența energetică a clădirilor publice, a avut loc cu sprijinul proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale", aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională", prin care se acordă suport Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul AAC, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în ateliere de lucru specializate. Organizate în cele 3 regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova, atelierele vor contribui la dezvoltarea capacităților de planificare sectorială la nivel regional și local.