Pe data de 14 martie 2024, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a participat la Conferința finală a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. În cadrul evenimentului au fost prezentate reușitele celor 81 de proiecte de cooperare transfrontalieră între România și Rep. Moldova, care au constituit investiții în infrastructura de educație, cea medicală, culturală și de transport.
Ambasadorul Uniunii Europene în Rep. Moldova, Janis Mazeiks a apreciat impactul numeric, dar și valoric ale programului. „Acest program are o valoare impresionantă, peste 72 de milioane de euro. Impactul asupra oamenilor este și mai important. Am fost martorii mai multor rezultate frumoase. Școlile și spitalele au fost renovate și modernizate. Acest lucru a permis îmbunătățirea calității educației și a serviciului medical. Infrastructura rutieră a fost modernizată. Asta a dus la fluidizarea traficului și la schimbări economice. Parteneriatele au evoluat. Relațiile s-au consolidat, la fel și spiritul de cooperare între România și Rep. Moldova”, a declarat Janis MAZEIKS.
„Proiectele implementate în cadrul acestui program au demonstrate o abordare integrată și eficientă, iar prin direcțiile sale strategice în domenii-cheie, precum cel al educației, cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării, promovarea culturii și conservarea patrimoniului istoric local, îmbunătățirea accesibilității regiunilor, dezvoltarea transportului și rețelelor de comunicare, dar și domeniul siguranței și securității, Programul a reușit să sprijine dezvoltarea regională și consolidarea relațiilor de cooperare între România și Republica Moldova”, a subliniat secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii, Dezvoltării Regionale și Locale, Ana MARDARE.
Agenția de Dezvoltare Regională Sud din Republica Moldova în parteneriat cu Asociatia „ART - Meșteșugurile Prutului” din Iași, România au implementat proiectul "Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă", finanțat în cadrul acestui Program.
Obiectivul general al proiectului constituie îmbunătățirea potențialului turistic din regiunea de sud a zonei transfrontaliere cu o nouă activitate economică, legată de meșteșugurile tradiționale, ca modalitate de creștere a veniturilor din activitățile turistice și de păstrare a codului genetic al identității naționale a comunităților de pe ambele părți ale râului Prut, care au moștenit tezaurul cultural comun ca urmare a evolutiei istorice.
Beneficiarii direcți sunt 20 meșteri populari mai puțin cunoscuți din aria proiectului, 24 tineri cu vârste cuprinse între 15-19 ani care au însușit arta meșteșugurilor populare autentice și 3 instituții implicate în activitățile proiectului (2 din Republica Moldova, 1 din România).
Bugetul total efectiv realizat constituie 84957,35 euro, dintre care 76461,62 euro surse UE și 8495,73 euro contribuția partenerilor.
Mai multe detalii privind implementarea și produsele proiectului: aici