Fabrica de vin "Leuntea-Vin" împreună cu localitatea Leuntea unde este situată, reprezintă o valoare istorică în regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una din cele mai vechi fabrici vinicole pe teritoriul Basarabiei din 1817, a dat start industriei vinicole în acea regiune, introducând în domeniu ştiinţa şi tehnologia de producere din Europa şi a fost recunoscută la nivel internaţional.
Leuntea Vin este una dintre primele vinării din Moldova. Celebra vinărie a fost fondată încă în anul 1817, de către general-locotenentul Mihail Ivanovici Ponset. Aceste beciuri erau faimoase pentru vinurile produse încă de la începutul secolului XIX, și erau vizitate de marile personalități ale vremii, cum ar fi guvernatorul Basarabiei Mihail Voronțov, istoricul militar Ivan Liprandi sau marele poet și scriitor rus Alexandr Sergheevici Pușkin. Însuși țarul Alexandru I a ales vinurile Leuntea pentru mesele sale.
În 1817, atunci când generalul Mihail Ponset s-a stabilit în Basarabia, el a ales satul Leotieva (în prezent Leuntea din raionul Căușeni) pentru a-și construi moșia și crama. Generalul Ponset acea un mare vis, să producă vin de calitate superioară, la fel de bun ca vinurile din Bordeaux. Zona dispunea de toate condițiile favorabile pentru producerea vinului: vreme însorită, dealuri nisipoase, râul Nistru în apropiere și păduri dense cât vezi cu ochii. Astfel, în scurt timp, proprietarul a pus bazele cramei, a plantat viile și a angajat specialişti în domeniul agriculturii şi vinificaţiei din Franţa şi Germania.
Peste aproape două secole, vinificatorul Dmitrii Cîssa a decis să achiziționeze ceea ce mai rămăsese din moștenirea Leuntea Vin, ca să restabilească tradiția și faima de altădată a vinăriei. Pe parcurs, domnul Cîssa și-a implicat și cele trei fiice în această afacere, iar în scurt timp Leuntea Vin a devenit o vinărie de familie și o destinație obligatorie pentru pasionații de vin bun, istorie și tradiții.
Atunci când afacerea de suflet este transmisă din generație în generație, iar prin esență reflectă și istoria regiunii, se naște un brand legendar.
În doar câțiva ani, datorită investițiilor proprii și al sprijinului acordat de USAID și Suedia, Dmitri Cîssa împreună cu cele trei fiice ale sale, vinificatori prin ereditate, a reînviat o cramă cu o poveste ancorată în istoria satului Leuntea – leagănul vinurilor moldovenești de calitate.
Leuntea Vin pune accent pe producția de vinuri roșii clasice, de calitate înaltă. Cu acest scop a construit o fabrică modernă de producere, iar anul trecut, datorită suportului primit din partea USAID și Suediei, compania și-a perfecționat tehnologia de producere, după ce a achiziționat și instalat recipiente din oțel inoxidabil. Datorită acestui fapt, compania a reușit să îmbutelieze vinuri tinere veritabile din recolta de struguri a anului 2020.
În prezent Leuntea Vin prelucrează anual aproximativ 50 de tone de struguri recoltați de pe propria podgorie, cu o suprafață de 20 de hectare. În total, compania produce aproximativ 60 de mii de sticle de vin pe an.
Daria Cîssa, una din fiicele vinificatorului Dmitrii Cîssa, vinificatoare și ea prin ereditate și directoare a companiei, explică istoria cramei Leuntea Vin, care datează din 1817, când generalul-locotenent al armatei ruse, Mihail Ponset, s-a stabilit în Basarabia. Pentru a-și construi moșia și crama a ales satul Leontieva (acum Leuntea, raionul Căușeni) și a decis să producă vin de calitate superioară, la fel de bun ca vinurile din Bordeaux.
Zona dispunea de toate condițiile favorabile pentru producerea vinului: vreme însorită, dealuri nisipoase, râul Nistru în apropiere și păduri dense cât vezi cu ochii.
Astfel, în scurt timp, proprietarul a pus bazele cramei, a plantat viile și a angajat specialişti în domeniul agriculturii şi vinificaţiei din Franţa şi Germania.
Pivnițele au fost căptușite cu piatră albă produsă local, iar pentru lucrările de finisare a fost folosit un mortar special făcut din albuș de ou și var – detalii care fac destinația valoroasă în materie de tradiție și autenticitate (recent, în procesul de reconstrucție, a fost găsit un bloc din piatră datat cu anul 1538), care ar putea fi considerate cele mai vechi pivnițe de pe teritoriul Basarabiei.
Cu ajutorul specialiștilor străini, aici s-au pus bazele științifice ale vinificației – viticultorii locali fiind învățați să recolteze roada ajunsă la maturitatea fiziologică.
Vinurile erau păstrate conform tehnologiilor franceze în butoaie din lemn de stejar, înnobilându-se cu o notă de prospețime și autenticitate.
Pentru o lungă perioadă de timp, în regiune existau doar două crame care produceau vinuri de înaltă calitate: alb – în Șabo, roșu – în Leontieva. Vinul rosu de Leontieva era la mare căutare și a ajuns să fie ales și pentru masa de sărbătoare a țarului Alexandru I.
Tradiția viticolă din Leuntea a continuat. După Ponset, crama a fost condusă de doi proprietari mai puțin cunoscuți. În vremurile sovietice, un așa-numit punct vinicol funcționa pe locul „cramei generalului”.
Pe atunci, Dmitrii Cîssa era director al fabricii de vin din Talmaza, un sat din apropiere, anume el a fost unul dintre agricultorii care au participat la plantarea primelor podgorii din care ambele vinării produceau vin.
În calitate de oenolog, a devenit celebru fiind autor al vinurilor premiate la numeroase concursuri – „Valea Nistrului” și „Purpuriu de Purcari”.
Zeci de ani mai târziu, în 2001, Dmitrii Cîssa a achiziționat ceea ce a mai rămas din crama satului Leuntea – pivnițele și niște secții de producere dărăpănate.
Actuala irectoare a Vinăriei "Leuntea Vin", Daria Cîssa, susține că vinăria pune accent pe producția de vinuri roșii clasice și de calitate înaltă. În acest scop a construit o fabrică modernă de producere, iar anul trecut, datorită suportului USAID și al Suediei, compania și-a perfecționat tehnologia de producere, după ce a achiziționat și instalat recipiente din oțel inoxidabil. Fermentatoarele din oțel inoxidabil sunt necesare pentru producerea vinurilor albe de calitate înaltă – proces care necesită controlul temperaturii de fermentare.
Pe viitor, marca Leuntea Vin va începe să producă și vinuri spumante, iar certificarea vinurilor în conformitate cu standardele BIO va aduce compania la un nou nivel și îi va deschide ușile spre export.
La moment, vinurile de la Leuntea sunt consumate preponderent local, magazinele specializate fiind atrase de produsele cu o poveste în spate. Un pas important în direcția comercializării, a fost și deschiderea propriului Boutique Enoturistic în Chișinău. Publicul din capitală preferă localurile care oferă posibilitatea de a degusta vinuri într-o atmosferă confortabilă, unde poți combina cultura gastronomică cu un vin bun recomandat de someliereste cea mai bună promovare a tururilor la o cramă de familie. Locația dispune de o sală de degustare autentică, iar în sezonul cald va avea și o terasă deschisă în parcul de pe teritoriul întreprinderii.
Așadar, istoria interesantă, dar uitată a acestui loc poate deveni o adevărată atracție pentru turiștii locali și străini. Pe lângă vinăria propriu-zisă, au fost păstrate conacul Ponset, fântânile rustice, pădurile seculare. În viitor, cu ajutorul donatorilor, proprietarii Vinăriei Leuntea își propun să creeze aici un muzeu și un mini-hotel pentru a găzdui oaspeții.