O delegație din Republica Cehă, în frunte cu Jan Oprchal, reprezentant al Agenției cehe GEOtest, s-a aflat, recent, într-o vizită de monitorizare la Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Vizita a avut loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)", finanțat de Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare internațională a Republicii Cehe şi realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Agenția cehă GEOtest şi Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia.
În contextul finalizării celui de-al V-lea curs de instruire privind aplicarea Sistemului Informațional Geografic (GIS), desfășurat în perioada 25-27 noiembrie a.c. pentru angajații ADR Sud, cu suportul specialiștilor Agenției cehe GEOtest, Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a discutat cu partenerii cehi despre activitățile ulterioare care urmează a fi realizate în cadrul proiectului dat. Părțile au analizat posibilitățile de aplicare a cunoștințelor dobândite de către specialiștii ADR Sud în procesul de implementare a Strategiei de dezvoltare regională.
La întrevedere a participat, în calitate de invitat, și primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi. Edilul s-a documentat asupra proiectului implementat cu suportul Agenției de Cooperare pentru Dezvoltare internațională a Republicii Cehe și a discutat cu specialiștii cehi eventuala perspectivă de replicare a cunoștințelor acumulate de specialiștii ADR Sud și de aplicare a datelor GIS în activitatea administrației publice locale. În mod concret, primarul de Cimișlia s-a referit la posibilitatea de utilizare a datelor geospațiale în elaborarea Planului urbanistic general al localității.
De notat că, în total, pe parcursul anului 2019, specialiștii ADR Sud au beneficiat de 21 de zile de astfel de sesiuni de instruire organizate în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)".
Specialiștii Agenției urmează să folosească aceste cunoștințe și practici în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor proiecte concrete. Ei consideră că rezultatele acestui proiect vor declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, Regiunea de Dezvoltare Sud devenind astfel mai atractivă pentru investitori.
Conform proiectului, până la finele anului 2020, pentru cinci localități din Republica Moldova urmează a fi elaborate planuri de dezvoltare strategică, fiind utilizate date geospaţiale ce vor permite stabilirea fixă a limitelor geografice ale localităţilor, trasarea corectă a drumurilor locale, intersectoriale, repartizarea suprafeţelor de teren dintre case etc.