print
Revitalizare urbană
06.09.2019

Revitalizarea Urbană — un instrument european ce contribuie la îmbunătățirea zonelor urbane în condiție critică, care au nevoie de schimbări sociale, arhitecturale și economice.

Revitalizarea Urbană se realizează în baza unei continue cooperări între autoritățile orașelor și comunitățile locale prin intermediul unui Program de Revitalizare Urbană (PRU). PRU este un document strategic, realizat cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor orașului și a diminua discrepanțele de dezvoltare dintre zonele orașului.

Procesul de elaborare a PRU este realizat cu suportul Agențiilor de Dezvoltare Regională și a facilitatorilor comunitari printr-o serie de consultări și discuții care setează pași concreți de îmbunătățire a zonei selectate. Autoritățile publice locale realizează o analiză privind existența unor probleme socio-culturale în comunitate și creează un Comitet de Coordonare și o Comisie Consultativă pentru a soluția problemele identificate. Împreună cu locuitorii zonelor urbane se analizează profund necesitățile, problemele și valorile comunităților locale și în baza lor se dezvoltă un program care include o viziune comună și un set de activități/portofoliu de proiecte de revitalizare.

Implementarea propriu-zisă a Programului de Revitalizare Urbană a unui oraș aduce schimbări vizibile. Spațiile evitate anterior de către localnici, ajung în urma revitalizării a fi prietenoase și atractive. Spre exemplu, prin reabilitarea unui parc, amenajarea unor spații de recreere pentru copii și adulți, renovarea instituțiilor preșcolare, se contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai, calității mediului și a climatului social, dar și consolidarea economiei locale. În prezent, procesul de revitalizare urbană este demarat în 22 orașe, și anume: Bălți, Căușeni, Cimișlia, Edineț, Ialoveni, Ocnița, Soroca, Ungheni, Ceadîr-Lunga, Drochia, Rezina, Sîngerei, Strășeni, Vulcănești, Comrat, Florești, Fălești, Nisporeni, Cahul, Hâncești, Ștefan Vodă, Călărași.

Solidarity Fund PL în Moldova a oferit suport în implementarea PRU prin cofinanțarea proiectelor de revitalizare urbană în 12 orașe din Moldova în perioada 2017-2021, printre care se numără și orașele Cimișlia și Căușeni.

Procesul de Revitalizare Urbană a fost inițiat de MAIA, în strânsă colaborare cu Solidarity Fund PL în Moldova, ce a venit în sprijin autorităților publice de la bunele începuturi. De curând, Revitalizarea Urbană a fost inclusă ca domeniu de intervenție în Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027), care va fi finanțat prin intermeniul  Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Astfel, pentru perioada 2021-2022, e prevăzută realizarea primelor proiecte-pilot de revitalizare urbană finanțate din fonduri publice.


DOCUMENTE

EVOLUȚIA PROIECTULUI



 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud