În orașele Bălți, Cimișlia, Comrat, Edineț, Ocnița și Ungheni au fost realizate anul trecut proiecte de revitalizare urbană cu suportul financiar al Guvernului Poloniei, iar în anul curent alte opt localități urbane vor beneficia de asemenea proiecte. La Chișinău, astăzi, în cadrul Conferinței internaționale "Revitalizarea Urbană în Republica Moldova" s-a discutat despre cooperarea bilaterală dintre țara noastră și Republica Polonă, în vederea modernizării, dezvoltării socio-economice a orașelor din Moldova și creării condițiilor decente de trai pentru cetățeni.
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a salutat prezența la eveniment a oficialilor polonezi și le-a mulțumit pentru suportul acordat țării noastre în mai multe domenii și în mod special în domeniul dezvoltării regionale, dezvoltării rurale, precum și revitalizării zonelor urbane.
"Guvernul Republicii Moldova depune eforturi considerabile în vederea modernizării țării, dezvoltării socio-economice și creării condițiilor decente de trai cetățenilor, iar în tot acest proces a beneficiat de un suport considerabil din partea partenerilor Europeni. Acest suport este vizibil și resimțit pe întreg teritoriul țării, iar oamenii simpli apreciază cu satisfacție schimbarea care se realizează cu acest suport. Orașele sânt concentrări geografice de activități și interacțiuni umane, fiind motoarele economiei, asigurând locuri de muncă și servicii, deținând rolul de catalizatoare ale creativității și inovării. Crearea sistemului de revitalizare a orașelor în Republica Moldova, vine în schimbarea paradigmei urbane privind modul de planificare, finanțare, dezvoltare și guvernare a orașelor. Acest sistem se bazează pe necesitățile actuale și de perspectivă ale orașelor, ținând cont de specificul fiecărei zone în parte", a subliniat ministrul Nicolae Ciubuc, în discursul său de la conferință.
Totodată, oficialul a menționat că proiectele de revitalizare vor fi un pas de continuare a activităților inițiate și a îndemnat autoritățile orașelor din Moldova să se alăture la acest proces de revitalizare urbană, prin elaborarea și aprobarea programelor respective, prin inițierea discuțiior cu cetățenii, prin identificarea ideilor de noi proiecte.
"Astăzi vor fi semnate Memorodumurile de înțelegere ce asigură implementarea a alte opt proiecte de revitalizare urbană cu un buget total de circa 12,7 mln.lei, ce vor fi realizate în anul curent și sunt o continuitate acelor 6 proiecte-pilot care deja au fost implementate în anul trecut în orașele Bălți, Cimișlia, Comrat, Edineț, Ocnița și Ungheni cu un buget total de 11 500 000 MDL. Sunt proiecte ce presupun acțiuni de refacere, înnoire fizică a spațiului urban, a ambianței, a vieții și relațiilor sociale", a precizat ministrul Nicolae Ciubuc.
Potrivit oficialului, scopul Conferinței a fost de a face totalurile colaborării dintre Ministerul Investițiilor și Dezvoltării Economice din Polonia și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova, în cadrul proiectului „Sprijinirea administrației din Republica Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională în domeniul politicii urbane și dezvoltării zonelor urbane", și a stabili noi priorități de colaborare.
În contextul suportului oferit țării noastre, ministrul Investițiilor și Dezvoltării Economice al Republicii Polonia, Jerzy Kwieciński, a menționat că: "În cadrul proiectului, au fost desfășurate mai multe activități orientate spre îmbunătățirea sistemului de implementare a politicii de dezvoltare regională în Moldova, având scopul de a contribui la sporirea coerenței sociale, economice și teritoriale a țării, prin crearea unui sistem eficient de susținere a dezvoltării locale".
Menționăm, experții polonezi au oferit suport considerabil în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, au asigurat elaborarea conceptului de revitalizare urbană prin suport cuprinzător de expertiză și de instruire în pregătirea instrumentelor, precum și au oferit consultanță administrațiilor orașelor în procesul de pregătirea unor proiecte-pilot de revitalizare a zonelor degradate.