Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, specialiștii în implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud și consultantul regional al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), au efectuat, recent, o vizită de monitorizare în cadrul proiectului "Construcția apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești-Alexandru Ioan Cuza și a rețelelor interioare în comunele Lebedenco, Pelinei, Găvănoasa. Etapa I "; implementat de ADR Sud în comun cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu suportul financiar al Guvernului Elveției și contribuția comunităților beneficiare.
În cadrul vizitei la șantierele de construcție, responsabilii au verificat evoluția efectuării lucrărilor în cadrul etapei I-a a proiectului nominalizat. A fost consemnat că, la moment, conform graficului, se execută lucrări de construcție a 11,074 km de apeduct magistral, de la Cahul până în comuna Lebedenco, conducta magistrală de apeduct fiind montată deja de firma antreprenoare "Polimer Gaz Conducte" SRL în proporție de 95 la sută. Concomitent, antreprenorul efectuează lucrări de montare a două rezervoare metalice supraterane de stocare a apei potabile, cu o capacitate de 800 m3 fiecrae, altele 4 rezervoare a câte 50 m3 fiecare fiind montate deja în comuna Lebedenco.
În paralel, antreprenorul efectuează lucrări de construcție a rețelelor interioare de apeduct în comuna Lebedenco, din care urmează să beneficieze de acces la sursa de apă potabilă de calitate cca. 2665 de locuitori. La moment acestea sunt executate în proporție de 15 la sută. În total se preconizează de a fi construite 25 km de rețea internă de distribuire a apei potabile în satele Hutulu, Ursoaia și Lebedenco, urmând a fi realizate 884 de conectări ale gospodăriilor individuale, instituțiilor publice și agenților economici la apeductul nou-construit.
Executarea lucrărilor sus-menționate este finanțată din fondurile Agenției de Dezvoltare Elvețiene (SDC), prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
La faza de construcție a rețelelor interioare de apeduct pentru localitățile Lebedenco, Hutulu și Ursoaia, Primăria comunei Lebedencoi s-a angajat să participe și ea cu o contribuție proprie de 1 milion 768 de mii de lei la implementarea acestui proiect investițional.
Antreprenorul „Polimer Gaz Conducte" SRL planifică, estimativ, finalizarea lucrărilor de construcție a apeductului magistral Cahul - Lebedenco - Pelinei - Găvănoasa - Vulcănești (satele)- Alexandru Ioan Cuza (Etapa I) până la finele lunii aprilie a acestui an - începutul lunii mai 2019, rețelele interioare de apeduct pentru localitățile Lebedenco, Hutulu și Ursoaia urmând a fi executate până la finele lunii iunie a.c.
În cadrul celei de-a doua etape a proiectului se preconizează construcția magistralei de apeduct în localitățile Pelinei, Găvănoasa,Vulcănești și Alexandru Ioan Cuza și se află actualmente în faza de proiectare. De asemenea, a fost aprobată finanțarea pentru realizarea lucrărilor de proiectare pentru conectarea gării Vulcanesti și a Zonei Economice Libere "Valcaneș" la rețeaua magistrală de apeduct Cahul-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești-Alexandru Ioan Cuza, ca parte a proiectului "Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Cahul".
Precizăm că măsura investițională "Construcția apeductului magistral Cahul - Lebedenco - Pelinei - Găvănoasa - Vulcănești (satele)- Al. Ioan Cuza și rețele interioare a satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca si Nicolaevca din r-nul Cahul" face parte din programul de modernizare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din raionul Cahul, care prevede extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă în 11 localități ale raionului Cahul (clusterul D) și orașul Vulcănești, minimalizarea riscurilor sanitare în zonă, furnizarea apei potabile conform standardelor naționale și directivei privind apa potabilă.
************************
Proiectul "Construcția apeductului magistral Cahul -Lebedenco - Pelinei - Găvănoasa - Vulcănesti (satele) - Alexandru Ioan Cuza și rețele interioare a satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca și Nicolaevca" este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).