Astăzi, directorul Agenției de Dezvoltare Sud, Maria Culeșov, și responsabilii din cadrul Secției proiecte, Andrei Popușoi, șef de secție, și Nicolae Cotruță, specialist în elaborarea implementarea și monitorizarea proiectelor, i-au convocat în cadrul a mai multor ședințe consecutive pe reprezentanții APL de nivelele I și II din raioanele Cantemir, Căușeni și Cahul, și s.Hârtop, r-l Cimișlia, beneficiare ale proiectelor investiționale derulate în anul precedent, 2017.
De asemenea, la ședințe au participat antreprenorii contractați să execute lucrările în cadrul proiectelor implementate de ADR Sud în localitățile sus-menționate, managerii de proiect și responsablii tehnici din cadrul acestora.
Ședințele de lucru au fost organizate cu scopul de a informa actorii implicați în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, aflate în curs de implementare, despre mijloacele financiare care urmează a le fi alocate, în 2018, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, conform Deciziei 3/18 din 16 februarie 2018 a Consiliului Național pentru Coordonare a Dezvoltării Regionale.
Directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a adus la cunoștința celor prezenți că, din numărul total de proiecte propuse spre finanțare pentru anul 2018, care vor fi inițiate sau se află în derulare, 7 proiecte, cu un buget total de 31 235 711, 59 de lei, îi revin Regiunii de Dezvoltare Sud.
Printre acestea se numără proiectele „Dezvoltarea durabilă a Parcului industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională", pentru derularea căruia au fost oferiți în anul curent 3 mln. lei; "Oportunităţi pentru atractivitatea investiţională în economia Regiunii de Dezvoltare Sud", cu un buget anual de 1 mln. de lei, care prevede construcţia reţelelor, comunicaţiilor şi drumului de acces şi amenajarea teritoriului în Filiala Căuşeni a Zonei Economice libere Bălţi; „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin conectarea localităților și a drumurilor locale de pe coridorul 20 - RD Sud, R34-Sîrma-Tomai-Sărăteni-Hîrtop-la rețeaua de drumuri naționale", pentru care s-au alocat 9 mln. 850 mii de lei.
De asemenea, în anul curent, circa 9 mln. de lei vor fi îndreptate la "Construcția drumului intercomunitar L509 Feștelița-Marianca de Jos-Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău-Căușeni-frontieră cu Ucraina"; 1 mln. 896 580, 08 lei - la continuarea lucrărilor de Construcție a sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare din orașul Căușeni.
Pentru finalizarea lucrărilor în cadrul proiectului „Reabilitarea termică a clădirii IMSP Spitalul raional Cantemir (bloc chirurgical)" din FNDR au fost distribuite circa 5 mln. lei.
Mijloace financiare în valoare de 1 mln. de lei au fost repartizare pentru construcția apeductului magistral Leova-Iargara, realizată în cooperare cu Guvernului Republicii Federale Germania, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Șefa ADR Sud a specificat că, la selectarea proiectelor, s-a ținut cont de anumite criterii, și anume: co-finanțarea din alte surse, punctajul acumulat în cadrul evaluării de către comisia interministerială, nivelul de pregătire a proiectului pentru lansarea imediată a achizițiilor publice și existența documentației tehnice actualizate. Totodată, fiind considerate ca prioritare, în mod special, proiectele din domeniul susținerii dezvoltării sectorului privat legate de crearea și dezvoltarea condițiilor de activitate a Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și Incubatoarelor de Afaceri.
În cele ce urmează, părțile au discutat despre problemele care necesită a fi soluționate în contextul reluării sau începerii lucrărilor, despre activitățile care urmează a fi întreprinse și responsabilitățile care îi revin fiecărui în parte. Totodată, s-a atras atenția asupra necesității de revizuire și actualizare a documentației tehnice pentru fiecare proiect în parte.