print
A avut loc recepția la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului "Construcția drumului intercomunitar L-509 Feștelița – Marianca de Jos și asigurarea conexiunii cu drumul național R-30 Chișinău, Căușeni, frontieră cu Ucraina"
16.11.2017
760 Accesări

Miercuri, 15 noiembrie a.c., a avut loc recepția la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului investițional ,,Construcția drumului intercomunitar L-509 Feștelița – Mairanca de Jos și asigurarea conexiunii cu drumul național R-30 Chișinău, Căușeni, frontieră cu Ucraina", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională.

În cadrul acestui proiect de infrastructură, care a costat 19 milioane 74 mii de lei, a fost construit drumul intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos - Ștefan Vodă, cu lungimea de 3,5 km, și a fost asigurată interconectarea rețelei de drumuri locale cu drumul național R30, Chișinău - Căușeni - Ștefan Vodă - Ucraina.

Investiția a avut drept obiectiv reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii de transport regionale, asigurarea conexiunii cu rețeaua de transport națională și internațională și a accesului beneficiarilor la servicii și utilități publice calitative.

De menționat, că proiectul "Construcția drumului intercomunitar Feștelița - Marianca de Jos - Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina" țintește unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 privind Asigurarea accesului la servicii publice de calitate. Acesta a fost selectat în cadrul ultimului Concurs al propunerilor de proiecte, fiind ulterior inclus prin Hotărâre de Guvern în Documentul Unic de Program 2017-2020 și aprobat spre finanțare în 2017 din mijloacele Fondului Național pentu Dezvoltare Regională.

Deși lucrările de construcție a drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos au fost demarate la finele lunii mai 2017 de către compania "ACIT-TRANS" din Republica Moldova și urmau a fi executate în decursul a 8 luni de zile, acestea au fost finalizate într-un timp record de 3,5 luni.

Astfel, printre beneficiarii proiectului se numără 12511 locuitori ai satelor partenere - Marianca de Jos, Feștelița, Copceac, Alava, Volintiri, Semionovca și Brezoaia, populația raionului Ștefan Vodă  (acces direct pentru circa 20 mii de locuitori), circa 1000 de întreprinderi agricole, 13 întreprinderi industriale, 60 de întreprinderi comerciale, oficiile medicilor de familie din localitățile nominalizate, 20 de instituții publice, inclusiv gimnaziul și Școala de artă "Maria Bieșu" din satul Feștelița.

Proiectul are un impact pozitiv și prin faptul că asigură accesul locuitorilor din cele șapte localități învecinate la piața agricolă din satul Feștelița, dar și un acces mai mare al agenții economici din părțile locului la noi piețe de desfacere din orașele Chișinău, Căușeni, Cimișlia, Odessa.

Totodată, necesită a fi menționat că la drumul nou-construit au fost instalate indicatoare și marcaje rutiere, menite să sporească securitatea rutieră a cetățenilor.

La etapa următoare, urmează să aibă loc recepția finală a lucrărilor în cadrul proiectului dat și transmiterea drumului nou-nouț în gestiunea primăriilor beneficiare.


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud