Astăzi, 16 februarie 2017, Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, însoțită de specialiștii secției managementul proiectelor din cadrul Agenției, au întreprins alte câteva vizite de lucru la un șir de proiecte regionale, care au fost aprobate pentru finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională, pentru anul 2017.
De această dată, pe agenda de activitate a specialiștilor ADR Sud au fost proiectele care vizează construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian din orașul Căușeni și modernizarea stației de epurare din aceeași localitate, și construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos-Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R 30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina.
Ținând cont de faptul că a fost aprobată finanțarea din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru anul 2017, echipa ADR Sud a inițiat aceste pentru a se documenta, la fața locului, cu situația din teren și a discuta cu aplicanții proiectelor unele detalii și momente ce țin de demararea propriu-zisă a lucrărilor în cadrul proiectelor.
La Căușeni, echipa de implementare a proiectelor din cadrul ADR Sud s-a întrunit cu aplicanții și partenerii proiectului "Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare din orașul Căușeni".
Consiliul Raional Caușeni, în calitate de aplicant, a fost reprezentat de președintele raionului, Ion Ciontoloi, iar în calitate de partener al proiectului a participat la discuții primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc. De asemenea, a fost prezentă la întâlnire Vera Ciuchitu, șefa Centrului raional de Resurse si Asigurarea Durabilității Investitiilor din cadrul CR Căușeni.
Părțile au discutat despre măsurile necesare de întreprins pentru a face posibilă demararea lucrărilor de implementare a proiectului, care constă din două etape și însumează costuri totale în valoare de circa 64 milioane de lei.
La prima etapă a proiectului se prevede construcţia reţelelor de canalizare în sectorul Valul lui Traian din oraşul Căuşeni, după care urmeasă să fie efectuată reconstrucţia staţiei de epurare a apelor uzate din oraşul Căuşeni.
Dat fiind faptul că suma solicitată din FNDR de către beneficiarii proiectului este de doar 40 de milioane lei, Consiliul Raional Căușeni și Primăria Căușeni s-au angajat să vină cu o contribuție proprie la implementarea proiectului "Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare din orașul Căușeni" în mărime de 24 279 030 lei.
Beneficiarii proiectului au dat asigurări că, după ce în orașul Căușeni vor fi construite reţele de canalizare cu o lungime de 8960 metri și va fi modernizată staţia de epurare a apelor reziduale, cu o capacitate de 5000 m.cubi/24 h, care va oferi servicii de deservire altor 8 instalaţii de epurare, cei 2000 de cetățeni care locuiesc în sectorului Valul lui Traian din urbe și, în total,17000 de locuitori ai centrului raional, care urmează să beneficieze de un mediu ambiant mai curat, își vor aduce și ei propriul aport la implementarea acestui proiect conectându-se pe cont propriu la rețeaua de canalizare nou-construită.
Pentru a se documenta asupra situației în ceea ce privește proiectarea și amplasamentului viitoarei rețele de canalizare care urmează a fi construite la Căușeni și a stației de epurare a apelor reziduale, ce urmează a fi reabilitată, părțile implicate în implementarea proiectului s-au deplasat la fața locului.
Itinerarul vizitelor angajaților ADR Sud a continuat, în cadrul aceleiași zile, cu vizita în satul Feștelița, raionul Ștefan Vodă. Acolo au fost întâmpinați de primarul localității, Nicolae Tudoreanu, împreună cu care au punctat anumite acțiuni pe care acesta, în calitate de aplicant și beneficiar al proiectului "Construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos-Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R 30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina", urmează să le întreprindă în perioada imediat următoare.
De asemenea, echipa ADR Sud s-a deplasat pe sectorul de drum care urmează a fi reabilitat, constatând că există toate premisele și condițiile necesare pentru ca proiectul în cauză să poată fi demarat.
Proiectul de la Feștelița, care a intrat în Documentul Unic de Program și a primit finanțare, în 2017, din FNDR, are drept obiectiv reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii de transport regionale, asigurarea conexiunii cu rețeaua de transport națională și internațională și a accesului beneficiarilor la servicii și utilități publice calitative. Costurile estimative ale acestuia se ridică la 23 de milioane 200 mii de lei.