Cimișlia/17 decembrie 2013
Programele Regionale Sectoriale reprezintă un instrument operațional în planificarea regională cu menirea de a spori capacitatea APL în elaborarea proiectelor regionale durabile și să creeze condiții pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în Eficiența Energetică a Clădirilor Publice, respectîndu-se conformitatea acestora cu politicile sectoriale, practicile existente și cadrul strategic relevant.
Astfel, membrii grupurilor de lucru s-au întrunit astăzi pentru a analiza și discuta programul propus în Eficiență Energetică. Atelierul a întrunit reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Sănătății, experți GIZ, specialiști ai ADR Sud, reprezentanți ai APL de nivelurile I și II.
În cuvîntul său de deschidere, Ina Gortolomei, consultant în cadrul MDRC a declarat că "Ministerul susține programele de Eficiență Energetică, care constituie o premisă pentru crearea condițiilor favorabile pentru elaborarea proiectelor în eficientizare energetică a clădirilor publice. Prin intermediul consultanței acordate de ADR -uri, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor încurajează și autoritățile locale în tendința de eficientizare energetică a clădirilor publice, conform standardelor recomandate de UE".
"În cadrul atelierului de astăzi vom evalua documentul propus , sugestiile și recomandările D-stră sînt binevenite și oportune, mai ales că beneficiem și de asistența experților GIZ. Activitatea noastră în Programele Regionale Sectoriale, urmează să ne facă mai experimentați și mai siguri în ceea ce facem. Pe lîngă colaborarea în domeniul Aprovizionării cu Apă și Canalizare, Managementul Deșeurilor Solide și Eficiență Energetică, conlucrarea cu GIZ va continua prin elaborarea Programelor Regionale Sectoriale și în domeniul drumurilor", a conchis directorul ADR Sud , Maria Culeșov, în debutul evenimentului.
Atelierul a constat în prezentarea Programului Regional Sectorial pentru sectorul Eficienta Energetica a clădirilor publice. Participanții s-au concentrat în 3 paneluri de activitate:
- Aspecte legale în PrRS EE a Clădirilor Publice;
- Elucidarea situaței în sectorul EE și a perspectivelor de dezvoltare a acestuia;
- Planificarea Regională - rolul PrRS ca instrument de planificare, urmînd să vină cu propuneri la fiecare subiect abordat.
În cadrul panelurilor de activitate, specialiștii ADR Sud și consultanții GIZ au oferit suport și asistență, în elaborarea propunerilor și sugestiilor referitoare la programul dat. Experții urmează să studieze propunerile parvenite, să la adapteze la Programul Regional Sectorial în Eficiență Energetică, ca la ședința următoare a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Regională Sud, acest program să fie aprobat și racordat la Planul Operațional Regional și Strategia de Dezvoltare Regională.