05 decembrie| Cimișlia - Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul managementului deșeurilor în Regiunea de Sud (MDS). Activitatea grupului de lucru pentru sectorul managementului deșeurilor a început astăzi, 05 decembrie, la Cimișlia prin organizarea de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a unui atelier de lucru. Întrunirea a avut drept scop informarea uniformă a tuturor factorilor interesați din Regiunea de Sud și stabilirea pașilor următori în planificarea integrată a sectorului MDS.
Proiectul ,,Modernizarea Serviciilor Publice Locale" aria de intervenție 2 vine cu un nou concept de proiect și își propune să elaboreze planuri sectoriale regionale pentru 3 sectoare de intervenție. Planulile sectoriale vor duce la elaborarea, dezvoltarea și armonizarea politicilor și strategiilor relevante, instrumentelor juridice, metodologiilor și instrumentelor pentru susținerea proceselor de planificare descentralizată, vor ajuta la aplicarea, pe baza priorităților locale și regionale, a resurselor bugetare și descentralizate și vor constitui piatră de hotar pentru crearea unui flux de proiecte de investiții.
Cele trei domenii de intervenție stabilite până în prezent sunt: Apă și Sanitație, Managementul deșeurilor și Eficiența Energetică a clădirilor publice. Pentru fiecare domeniul se va crea un grup de lucru care împreună cu specialiștii ADR Sud și experți naționali și internaționali vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale. Întreg procesul se planifică a se finaliza spre sfârșitul anului 2015. Proiectul cuprinde în aria sa de intervenție toate cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova.
Prima întrunire a grupului tehnic regional de lucru pentru managementul deșeurilor a avut loc miercuri, 05 decembrie la Cimișlia. Din grupul de lucru pentru Regiunea de Sud fac parte membrii Asociației pentru Managementul deșeurilor și reprezentanții sectorului nonguvernamental din Regiunea de Sud. Obiectivul principal al atelierului a fost informarea uniformă a tuturor factorilor interesați din Regiunea de Sud și stabilirea pașilor următori în planificarea integrată a sectorului MDS.
Stela Corobceanu, Șef adjunct a echipei de proiect, a vorbit despre importanța elaborării planurilor sectoriale: ,,Proiectele prezentate până acum purtau un caracter mai mult local, cu toate tendințele de a le regionaliza, acest lucru este foarte dificil ținând cont de experții disponibili la nivel local. Având o abordare locală va fi foarte greu de atras surse serioase din fonduri externe, de la donatori serioși. Planurile locale vor conține atât inițiaivele locale cât și directivele și tot ce ține de reglementarea sectorului și este aprobat la diferite nivele".
Directorul ADR Sud, Maria Culeșov a menționat că în domeniul managementului deșeurilor Regiunea de sud are un avantaj considerabil, în comparație cu celelalte regiuni, prin Strategia de gestionare integrată a deșeurilor solide în RDS. Documentul strategic va reprezenta baza de la care va porni planul sectorial pentru acest domeniu. Studiile de fezabilitate vor fi efectuate de către Agenția Cehă de Dezvoltare, pentru două sub-regiuni și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei pentru o sub-regiune.