După mai bine de 30 de ani, zona Lacul Sărat din orașul Cahul își va recăpăta imaginea de altădată și va deveni una din puținele zone de odihnă și agrement din Sudul Republicii Moldova. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Primăria orașului Cahul au lansat ieri, 4 mai, la Cahul proiectul ,,Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat". Investiția de 9 000 000 de lei acoperă una din prioritățile de bază în dezvoltarea Regiunii de Sud - Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice. Proiectul va fi implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud pe parcursul a 10 luni de zile, urmând ca în vara anului 2013, lacul să fie dat în exploatare.
10 ani - atât a durat lupta pentru Lacul Sărat. Ideea de a reabilita zona Lacul Sărat a apărut în anul 2000 și timp de 10 ani autoritățile din Cahul au căutat soluții. În 2010, odată cu deschiderea primului apel de propuneri de proiecte, proiectul a fost înaintat spre finanțare la Fondul Național de Dezvoltare Regională și acceptat spre finanțare în 2011. Lucrările de reamenajare vor începe în mai, anul curent și autoritățile își propun să atragă turiști din țară și de peste hotare iar în timp, pornind de la acest prim pas, să ofere oportunități mai diversificate turiștilor.
Proiectul prevede dezvoltarea infrastructurii de agrement turistic în Regiunea de Dezvoltare Sud, în vederea creșterii economice durabile și echilibrate a Regiunii prin reabilitarea și promovarea zonei de odihnă și agrement „Lacul Sărat" din orașul Cahul. Întegrarea zonei în circuitele turistice naționale și internaționale.
Zona Lacul Sărat și cea adiacentă oferă caracteristici unice naturale cu posibilități de reabilitare și tratament a unui număr însemnat de maladii ale aparatului locomotor, sistemului nervos central, sistemului sangvin. Proiectul este finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională costul total fiind de 9327,6 mii lei, cu o durată de implementare de 10 luni calendaristice.
În cadrul proiectului urmează a fi efectuate următoarele lucrări:
1. Construcția sondei arteziene a bazinului de acumulare a apei pentru Lacul Sărat și a barajului de pe Râul Frumoasa
2. Promovarea zonei ,,Lacul Sărat" la nivel național și internațional
3. Elaborarea bucletelor informtive
Se așteaptă ca odată cu darea în exploatare să apară și primele rezultate scontate ca
1. Creșterea fluxului de turiști atrași de noul produs turistic cu proprietăți curative
2. Sporirea interesului pentru obiectivele turistice din Regiune
3. Sporirea atractivității zonei pentru investitori
4. Creșterea venitului generat de ofertele turistice
Evenimentul petrecut ieri la Cahul a întrunit reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Autorităților Publice Locale din Cahul și localitățile învecinate, autorul de proiect, antreprenorul, beneficiari direcție și indirecți de pe urma implementării proiectului.
Prin reabilitarea zonei Lacul Sărat, Agenția de Dezvoltare Regională Sud redeschide un capitol neglijat în ultimii ani și vine să facă un apel întru susținerea și promovarea cât mai intensă a puținelor obiective turistice rămase intacte însă insufiecient promovate.