Pe 22 martie, în incinta Consiliului Raional Cahul, Administrația Raionului în parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Regională SUD (ADR Sud) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au discutat despre procesul de actualizare a Strategiei Socio-economice a raionului Cahul, capitolul „Aprovizionarea cu apă și canalizare". La eveniment au fost prezenți reprezentanții APL din întreg raionul, experți locali și internaționali.
În cadrul activității s-a pus în discuție situația prezentă a aprovizionării cu apă și canalizare a raionului și în același timp participanților li s-a recomandat să accepte o eventuală soluționare a problemelor întîlnite la acest capitol doar prin „clausterizare" sau regionalizare a localităților dornice să beneficieze de aceste servicii, pentru ca proiectul să nu întîmpine dificultăți economice de implementare.
Inginerul Stanek Rafal le-a recomandat celor prezenți, să mizeze pe această metodă de organizare a rețelelor de canalizare și aprovizionare cu apă, prezentîndu-le ca exemplu situația din Polonia și Austria. Acesta susține că șansa proiectelelor de a primi finanțare este mai mare atunci cînd serviciile de aprovizionare nu sunt fragmentare, sfătuind reprezentanții localităților din raion să pună la punct o infrastructură comună, extinsă de aprovizionare cu apă și canalizare, primăriile urmînd să angajeze o singură companie pentru oferirea serviciilor.
La această masă rotundă a fost abordat și subiectul infrastructurii de epurare a apelor uzate, deoarece calitatea apei reprezintă și ea o problemă prioritară. La acesta capitol, a fost oferită recomandarea ca un număr mai mare de cetățeni să se poată folosi de serviciile unei singure stații de epurare, cauza fiind costul redus al cheltuielilor la acest capitol.
Primarul orașului Cahul a confirmat posibilitatea branșării localităților din raion la serviciile întreprinderii municipale „Apă - Canal Cahul", localitățile Manta, Crihana și Pașcani fiind deja racordate la serviciile acestei Întreprinderi.
La toate cele trei mese rotunde, organizate în vara-toamna anului precedent au participat reprezentanți ai societății civile, primari delegați din partea raionului Cahul, specialiști din administrația raionului și alți experți în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare cât și un grup de consultanți veniți din Germania.
Ca un pas următor în acest proces a fost și evenimentul organizat joi unde s-a discutat despre planificarea strategică, implicarea experților naționali și internaționali în prioritizarea localităților conform priorităților propuse de participanți cât și gruparea localităților din punct de vedere tehnic și economic pentru a asigura o dezvoltare a infrastructurii în domeniul apei și canalizării și a unui management mai bun.
Astfel, localitățile care întrunesc una sau mai multe priorități vor fi parte a soluțiilor durabile propuse, utilizând potențialul de cooperare intercomunală. Zonarea, care este privită ca o soluție, va constitui pompa de absorbție a fondurilor ținând cont de faptul că investițiile pot avea un impact mult mai mare atunci când vizează două sau mai multe comunități.
Scopul procesului de actualizare a Strategiei Socio-economice a raionului Cahul, capitolul „Aprovizionarea cu apă și canalizare" este de a asigura o planificare strategică și transparentă a investițiilor și atragerea noilor surse de finanțare, ducând la îmbunătățirea situației în domeniu.