print
Conferința națională cu genericul ”Armonizarea strategiilor locale de dezvoltare social-economică cu strategiile naționale sectoriale„
28.10.2011
1826 Accesări

Ieri la Chișinău s-a desfășurat Conferința națională cu genericul „Armonizarea strategiilor locale de dezvoltare social-economică cu strategiile naționale sectoriale".  Evenimentul organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în colaborare cu Ministerul Mediului a beneficiat și de suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei  și Ministerul Afacerilor Externe al României.           

Ministrul dezvoltării regionale și construcțiilor Marcel Răducan a comunicat că MDRC s-a angajat ferm în distribuirea echitabilă a șanselor de dezvoltare a tuturor regiunilor țării, realizând politica statului în domeniul dezvoltării regionale și obiectivele propuse. De asemenea, ministrul a mai specificat că direcțiile de activitate identificate în cadrul discuțiilor de la conferință vor putea fi transpuse în strategiile regionale, deoarece implementarea politicii regionale de dezvoltare în Republica Moldova este bazată pe promovarea dezvoltării socio-economice și depășirii dezechilibrelor prin intermediul colaborării intercomunitare și a parteneriatelor durabile.         

Prin cadrul legal și regulator al dezvoltării regionale, MDRC deține autoritatea la nivel central de a asigura coordonarea și o abordare unică pentru planificarea, implementarea, evaluarea și monitorizarea politicii de dezvoltare regională. Totodată, MDRC este responsabil pentru a asista coordonarea și prioritizarea politicilor regionale și a atrage fonduri suplimentare pentru proiectele și programele de dezvoltare regională a Republicii Moldova, astfel inițiind și dezvoltând relațiile de cooperare cu partenerii de dezvoltare. Astfel, dezvoltarea regională are o relevanță trans-sectorială, fiind o modalitate de a facilita punerea în aplicare a politicilor și strategiilor sectoriale în teritoriu.         

În cadrul conferinței a fost prezentată viziunea Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ministerului Mediului referitor la transpunerea obiectivelor Strategiilor Naționale în documentele strategice locale și regionale. Totodată, cei prezenți au fost informați despre rezultatele preliminare ale metodologiei aplicate în procesul de actualizare a Strategiilor locale de dezvoltare social-economică a raioanelor Rîșcani și Cahul, componenta Aprovizionare cu Apă și Canalizare (AAC).

Veaceslav Guțuțui viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a menționat că politica regională este un instrument de solidaritate financiară, forța motrice a coeziunii și a integrării economice, iar astfel de evenimente  urmăresc să aducă beneficii concrete cetățenilor mai defavorizați și regiunilor mai puțin dezvoltate. „Coeziunea se sprijină pe principiul că au de cîștigat toții, din reducerea decalajelor între regiuni în ceea ce privește venitul și gradul de dezvoltare" a adăugat viceministrul.

 Valentina Pleșca, directorul Direcției generale dezvoltare regională a MDRC a afirmat că reuniunea partenerilor în cadrul unei conferințe naționale este o metodă eficientă de colaborare, menționînd parteneriatul cu autoritățile publice centrale (APC), autoritățile publice locale (APL) de nivel I și II, precum și cu instituțiile internaționale. Amintim, că la Conferința Națională au participat reprezentanți de la MDRC și MM; Cancelaria de Stat; Ministerul Finanțelor; Agenția Apele Moldovei; ADR și CRD Nord, Centru și Sud; Consiliile Raionale Rîșcani și Cahul; APL; GIZ; echipa SLE de la Universitatea Humboldt din Berlin; Asociația Moldova Apă-Canal CALM. Printre invitații oficiali ai conferinței au fost Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Marius Gabriel Lazurca; șeful adjunct al Misiunii de la Ambasada Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Carsten Wilms; managerul de proiect de la GIZ, Philipp Johannsen; precum și reprezentanți de la Banca Mondială; Delegația Uniunii Europene în republica Moldova; Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare; Fondul de Investiții Sociale din Moldova; Agenția Austriacă pentru Dezvoltare ADA; USAID; UNDP; EPTISA; Proiectul ApaSan; IDIS Viitorul; ONG CONTACT; EcoCim; EU Technical Assistance și ONG „Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova" (SEAM).      

 

28 octombrie 2011

Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud