print
Atelier de lucru privind formularea strategiei regionale de gestionare a deșeurilor
18.07.2011
2226 Accesări

Problematica creării unei strategii cu privire la gestionarea deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud a fost abordată în cadrul unui atelier de lucru desfășurat la Cimișlia. Cei prezenți au căutat să aprecieze tipurile de management cu privire la deșeuri, existente  în Regiune de Sud și să le catalogheze drept eficiente sau ineficiente. De asemenea, pe agenda zilei s-a mai numărat sumarizarea aramjamentelor instituționale de gestionare regionalizată a deșeurilor din Regiunea de Sud.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului ,,Guvernarea deșeurilor - IEVP Est", finanțat de UE în parteneriat cu ADR Sud și vine să analizeze sistemul regional de gestionare a deșeurilor și completează șirul de seminare programate pentru elaborarea Strategiei Regionale de Gestionare  a Deșeurilor.

La masa de lucru au fost prezenți primarii Centrelor Raionale, reprezentanți ai ONG-urilor, ai Inspecțiilor Ecologice de Stat și reprezentanții Întreprinderilor Municipale ,,Gospodărie Comunal Locativă" din cele 8 centre Raionale ale Regiunii Sud. Fiecare instituție a fost implicată în procesul de identificare a unor depozite interraionale de colectarea a deșeurilor. Acestea reprezintă o prioritate a Strategiei model prezentată în cadrul atelierului de lucru și vor ajuta la intensificarea  procesului de regionalizare a serviciilor publice.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului ,,Guvernarea deșeurilor - IEVP Est", finanțat de UE în parteneriat cu ADR Sud și vine să analizeze sistemul regional de gestionare a deșeurilor. Cadrul instituțional prevede crearea unei asociații de Municipalități cu scopul îmbunătățirii sistemului de Gestionare a Deșeurilor  cu 3 comitete sub-regionale:

-         Subregiunea 1: raioanele Leova, Cimișlia, Basarabeasca

-         Subregiunea 2: raioanele Căușeni, Ștefan Vodă

-         Subregiunea 3: raioanele Cantemir, Cahul, Taraclia

În cadrul celor trei subregiuni se preconizează a se localiza pe hartă câte un depozit pentru fiecare subregiune. Se va ajunge la această etapă treptat prin instruirea locuitorilor și crearea unor depozite de transfer. Factorii decizionali, abilitați în domeniu, din subregiuni, au dicutat posibilități ale amplasării depozitelor de deșeuri în regiunea pe care o reprezintă.

Strategia model cuprinde un termen de 15 ani și vine să asigure un management eficient de gestionare a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud.

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud