La data de 11 martie 2011, în orașul Cimișlia, cu sprijinul acordat de Agenția de Dezvoltare Regională SUD a fost organizat seminarul privind „Cadrul strategic regional al gestionării deșeurilor în Regiunea Sud". Seminarul reprezintă o continuare a activităților lansate anterior în cadrul proiectului „Guvernarea deșeurilor - IEVP Est" finanțat de UE cu privire la elaborarea Strategiei privind gestionarea deșeurilor pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova.
În discursul sau, dl. Gheorghe ȘALARU, ministrul Mediului a subliniat faptul că în scopul asigurării protecției mediului, Ministerul elaborează actualmente proiectul Strategiei naționale privind managementul deșeurilor, care propune implementarea a unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor, eficient din punct de vedere ecologic și economic, ceea ce implică o soluționare a gestionării tuturor categoriilor de deșeuri la nivel național și local. Aceste aspecte ce țin de dezvoltarea unui cadru instituțional inter-raional, care să poată planifica, gestiona și integra într-un singur sistem problemele deșeurilor concomitent cu dezvoltarea economică și socială a regiunii au stat la baza abordării regionale în planificarea strategică a gestionării deșeurilor din documentul Strategiei.
În contextul celor menționate, a adăugat Dl Ministru, solicităm implicarea activă a autorităților publice locale în definitivarea locaților pentru amenajare a depozitelor intercomunale pe termen scurt (următorii 5 ani), pentru fiecare raion să funcționeze între 5 și 7 depozite de deșeuri (1 în mediul urban și restul în mediul rural). Pe termen mediu (următorii 10 ani), propunem ca numărul depozitelor să se reducă la aproximativ 3/raion (1 in mediul urban si 2 in mediul rural), ca pe termen lung (următorii 15 ani), numărul depozitelor să ajungă la 3 depozite pe regiune, construite în conformitate cu principiile ierarhiei deșeurilor, crearea capacităților de colectare și investiții în infrastructura de gestionare a deșeurilor care întrunește standardele internaționale.
La finele seminarului, participanții au inițiat discuții despre amenajarea unor depozite intercomunale și dezvoltarea capaciților instituționale la nivel regional pentru asigurarea funcționaliății sistemului de gestionare a deșeurilor. Partcipanții au confirmat necesitatea regionalizării serviciilor de salubritate în scopul eficientizării acestor servicii, precum și pentru atragerea investițiilor în acest sector. Pe parcursul următoarelor luni va fi elaborat și discutat cu autoritățile fiecărui raion planul de amenajare a depozitelor intercomunale și închiderea gunoiștelor ilegale.
__________________________________________________________
Proiectul „Guvernarea deșeurilor - IEVP Est", finanțat de UE în cadrul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (IEVP), are ca obiectiv, prin cooperarea tehnică și sprijin să asiste țările partenere din regiune, în eforturile lor de a reduce riscurile generate de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, care astfel creează riscuri de poluare a mediului și resurselor naturale în comunitate.
Proiectul este implementat de consorțiu condus de Eptisa (Companie Spaniolă internațională de consultanță). Alți membri ai consorțiului sunt Project Management Group (Irlanda), Fichtner (Germania), PlanMiljo (Danemarca), Centrul Regional de Mediu pentru Caucaz (Georgia), și Wasteaware (Marea Britanie).
Persona de contact: Dna Tatiana Țugui ([email protected]) coordonator de proiect în Moldova.
str. Cosmonăuților 9, Birou 736, MD-2005, Chișinău, Republica Moldova Tel/Fax:(+373 22) 22-25-42, www.wastegovernance.org