Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Împreună pentru Inovație - 3 ateliere de lucru privind validarea sectoarelor cu potențial de inovare desfășurate în Regiunea Sud

Împreună pentru Inovație - 3 ateliere de lucru privind validarea sectoarelor cu potențial de inovare desfășurate în Regiunea Sud

   
25.10.2024   694 Accesări  

În perioada 23-24 octombrie 2024, Agenția de Dezvoltare Regională Sud a organizat 3 ateliere de lucru a focus grupurilor pentru 3 sectoare identificate prioritare și cu potențial de inovare pentru Regiunea Sud a Republicii Moldova:
23.10.2024 „Agro-Industrie avansată";
23.10.2024 „Industrii bazate pe experiență";
24.10.2024 „Materiale și tehnologii avansate pentru construcții eficiente energetic".

Atelierele au întrunit reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), Centrului de business Cahul, Camerei de Comerț și Industrie, AGEPI, Institutului de Energetică UTM, Consiliilor Raionale precum și antreprenori, GAL-uri, sectorul asociativ, clustere din Regiunea Sud și experți în domeniile conexe.

Organizarea atelierelor, consultarea cu mediul de afaceri, academic, asociativ, și sectorul public sunt activități ce fac parte din planul de acțiuni pentru elaborarea Studiului de specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova. Specializarea Inteligentă este o abordare a dezvoltării economice regionale care se concentrează pe identificarea și investirea în domenii în care o regiune are puncte forte unice, resurse și potențial de inovare. Aceasta implică analiza obiectivelor locale, a capacităților și punctelor forte industriale, apoi direcționarea resurselor și a sprijinului autorităților spre aceste domenii pentru a crea avantaje competitive. Astfel regiunea de dezvoltare Sud va obține șansa de a dobândi un avantaj competitiv real, prin identificarea unor nișe noi sau prin integrarea noilor tehnologii în cadrul industriilor tradiționale și prin exploatarea potențialului „inteligent" al acestora, dezvoltând sectoare specializate, va putea încuraja inovația și îmbunătăți reziliența economică, aliniindu-și strategiile regionale cu obiectivele naționale și europene mai largi.

Experta în Specializare Inteligentă, Diana Russu, a prezentat principiile specializării inteligente, scopul, sarcinile atelierului și a moderat întreaga activitate. Astfel, prin exerciții participative,  s-a reușit validarea nișelor de specializare inteligentă, au fost identificați factorii cheie și viziunile sectoarelor menționate. De asemenea, prin discuții active, au fost identificate idei de proiect concrete pentru soluționarea provocărilor și pentru atingerea obiectivelor propuse.

Elaborarea studiului de Specializare inteligentă pentru Regiunea de Dezvoltare Sud se desfășoară cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a programului „EU4Moldova: Comunități Locale", finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone - Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

Galerie foto: aici