Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Vizite de studiu pentru membrii CRD Sud la Leova – bune practici de implementare a proiectelor regionale

Vizite de studiu pentru membrii CRD Sud la Leova – bune practici de implementare a proiectelor regionale

   
27.12.2024   4040 Accesări  

În cadrul activităților de promovare a dezvoltării regionale durabile, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a organizat o vizită de studiu pentru membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud. Recent, orașul Leova a fost gazda unei astfel de activități, evidențiind impactul proiectelor implementate cu succes de către Agenție în regiune.

Obiectivele vizitei de studiu

Vizita de studiu organizată de ADR Sud și CRD Sud are ca principal scop consolidarea cunoștințelor membrilor Consiliului privind bunele practici de implementare a proiectelor. Aceste activități facilitează schimbul de experiență, oferă oportunități de a observa direct rezultatele investițiilor și de a evalua impactul acestora asupra comunităților locale.

Orașul Leova este un exemplu remarcabil de valorificare a resurselor locale și atragere a finanțărilor externe pentru proiecte de dezvoltare. Dl Focșa Gheorghe, viceprimarul orașului Leova, a facilitat organizarea vizitelor la 2 dintre proiectele implementate.

„Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru" din orașul Leova" - finalizat 2021

Liceul Teoretic „Constantin Spătaru" din or. Leova și-a redus facturile la energie termică cu aproape 50% odată cu implementarea mai multor măsuri de eficiență energetică. Liceul a devenit un exemplu remarcabil de implementare a proiectelor de eficiență energetică, fiind desemnat câștigător al competiției „Moldova Eco Energetică 2024" la categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul clădirilor publice" conform CNED.

Valoarea totală a investițiilor a constituit 62,28 mln lei, dintre care 60,48 mln lei provin din sursele Uniunii Europene, iar 1,8 mln lei contribuția Primăriei orașului Leova și Consiliului raional Leova.  Astfel s-a reușit  atingerea următorilor indicatori:

  • 1 clădire publică renovată prin măsuri de EE - 11500 m2;
  • 3550 m2 de acoperiș pe care s-au executat lucrări de termoizolare;
  • suprafața pereți exteriori izolați - 5150 m2;
  • suprafața geamuri/uși exterioare schimbate - 1100 m2;
  • 780 m2 planșeu izolat;
  • 1 punct termic instalat;
  • 1 sistem fotovoltaic construit/instalat.

Dl Dorin Marin, directorul LT „Constantin Spătaru" a menționat că efectuarea vizitelor în cadrul liceului pe care îl administrează este deja o practică obișnuită. Proiectul implementat de ADR Sud cu suportul Uniunii Europene prin intermediul GIZ Moldova, a servit drept catalizator pentru obținerea altor investiții, reușind pe parcurs să atragă și mai multe investiții și să doteze liceul cu cele mai performante tehnologii.

Mai multe detalii despre proiect: aici

Măsura investițională  „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru" din orașul Leova" este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice". Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Construcția apeductului magistral Leova-Iargara" - finalizat 2019

Proiectul reprezintă punctul de pornire pentru aprovizionarea integrală a raionului Leova cu apă de calitate din surse de apă de suprafață - și anume din râul Prut. După finalizarea acestuia, au fost implementate alte 3 proiecte pentru a extinde rețeaua magistrală și rețelele interne, alte 2 proiecte la etapa actuală sunt în proces de implementare . După finalizarea implementării proiectelor respective, putem menționa că raionul Leova va fi aprovizionat în proporție de 90% cu apă potabilă din râul Prut.

Valoarea acestuia este de 63.98 mln lei cu TVA la cota 0 (zero). Suport financiar alocat de către Guvernul Germaniei prin intermediul GIZ: 54.17, din FNDRL - 8,81 mln lei, iar constribuția Consiliului Raional Leova - 1 mln lei.

Cu aceste investiții s-a reușit elaborarea proiectului tehnic și au fost construiți:

  • 22,9 km de rețea magistrală
  • 1,8 km de rețea internă
  • 1 stație de pompare
  • 2 stații de repompare
  • 1 stație de tratare a ape reabilitată
  • 2 rezervoare supraterane din panouri metalice cu capacitatea 800 m3
  • 2 rezervoare subterane cu capacitatea 700 m3

Proiectul a asigurat acces pentru 15 mii locuitori ai raionului Leova, astfel încât ulterior, de aceste servicii de calitate să poată beneficia încă 27 mii de persoane.

Dl Victor Antoniu, administratorul SA „Apă - Canal Leova", a menționat că datorită implementării proiectului respectiv, și a celor ce au urmat apoi, s-a contribuit la regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă, să gestioneze eficient afacerea, înregistrând o evoluție pozitivă a tuturor indicatorilor. 

Mai multe detalii despre proiect: aici

Măsura investițională „Construcția apeductului magistral Leova-Iargara" a fost realizată prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul de resort  (actual Ministerul infrastructurii și Dezvoltării Regionale) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, de Uniunea Europeană, de Guvernul României, de Guvernul Suediei şi de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.