|
Prima - Publicații și resurse media - Arhiva noutăților - Ambasada SUA în Republica Moldova anunță un nou apel de granturi în cadrul programului Fondul Ambasadorilor pentru Conservarea Culturală
27.10.2020 1386 Accesări
Ambasada SUA la Chişinău are plăcerea de a anunţa o competiţie deschisă pentru obţinerea unui grant în cadrul programului de granturi Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală pentru anul 2021. Fondul Ambasadorilor a fost întemeiat de Congresul SUA în 2000, cu scopul de a ajută ţările eligibile din toată lumea la salvgardarea propriului patrimoniu cultural şi să demonstreze respectul SUA pentru varietatea de culturi din toată lumea. Suma minimă a unui singur grant este de $10,000 și maximă este de $500,000. Fondul a acordat subvenții de peste un milion de dolari pentru finanțarea proiectelor în toată Moldova în ultimele două decenii. Aceste granturi au ajutat la înregistrarea formelor tradiționale de muzică și dans moldovenesc, construirea unui centru de vizitatori și conservarea complexului de băi medievale din Orheiul Vechi, conservarea obiectelor de preț din camera Trezoreriei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, conservarea cărților vechi și rare la Biblioteca Națională din Moldova, promovarea folclorului, obiceiurillor și ritualurilor găgăuze, iar cel mai recent ajută la salvgardarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni. Formatul competiției: Anul acesta este implementat un proces de aplicare în două runde. În timpul Rundei 1, implementatorii eligibili de proiecte vor prezenta o notă de concept axată pe obiectivele care pot fi realizate prin proiectul propus. Ambasadele invitate să participe la Runda a 2-a vor detalia aspectele tehnice ale proiectului propus și vor depune o cerere completă până cel târziu la 22 martie 2021. Data limită de expediere în format electronic a notei de concept în limba engleză la Ambasada SUA la Chişinău este ora 17:30, luni, 23 noiembrie 2020. Rezultatele Rundei 1 vor fi anunţate dupa 15 ianuarie 2021. Categoriile de finanțare: Fondul Ambasadorilor sprijină conservarea siturilor arheologice, clădirilor și monumentelor istorice, colecțiilor de muzee și formelor de expresie cultură tradițională cum ar fi limbile și meșteșugurile indigene. Activitățile de proiect adecvate pot include:
Priorități de finanțare: În 2021, Ambasada SUA va acorda preferință proiectelor care realizează una sau mai multe dintre următoarele priorități:
Informaţie suplimentară: Fondul Ambasadorilor pentru Conservarea Culturală NU finanţează următoarele:
H. Cercetarea istorică, cu excepţia cazurilor când cercetarea justifică succesul proiectului propus; I. Achiziţionarea sau crearea expozițiilor sau colecţiilor noi pentru muzee noi sau existente; Î. Construcţia edificiilor noi, construcția anexelor, sau a acoperișurilor permanente (deasupra siturilor arheologice, de exemplu);
Solicitanți eligibili: Implementatorii de proiecte eligibili trebuie să fie entități necomerciale de încredere și responsabile, care să poată demonstra că au capacitatea necesară de a gestiona proiecte de conservare a patrimoniului cultural. Solicitanţi pot fi organizaţii non-guvernamentale, muzee, ministere ale culturii, sau instituţii şi organizaţii similare, inclusiv organizații bazate în SUA care activează în baza capitolului 501(c)(3) al codului fiscal American. Fondul nu va acorda subvenții persoanelor fizice, entităților comerciale sau beneficiarilor care nu au realizat obiectivele sau cerințele de raportare ale finanțărilor anterioare. Fondul Ambasadorilor încurajează subvențiile, contribuțiile și alte forme de participare financiară. Notă specială privitor la siturile şi obiectele religioase: Clauza de constituire a constituţiei SUA permite guvernului includerea obiectelor şi siturilor religioase în cadrul unui program de asistentă în anumite condiţii. De exemplu, un obiect cu conotaţie religioasă, (inclusiv un lăcaş sfânt) ar putea fi subiectul unui grant de salvgardare dacă importanţa principală a obiectului nominalizat este apreciată în baza criteriului arhitectural, artistic, istoric, sau altui criteriu cultural (nu religios). Runda 1: Cerințele notei de concept (data limită 23 noiembrie 2020)
Data limită de depunere a notelor de concept este ora 17:30, luni, 23 noiembrie 2020. Notele de concept trebuie să abordeze foarte clar scopurile și obiectivele acestui program, trebuie să fie pregătite în limba engleză şi expediate prin poşta electronică la adresa indicată mai jos. Dacă există incertitudine privind eligibilitatea conceptului, rugăm să-l contactați pe coordonatorul programului Alexandru Leanca. Notele de concept incomplete nu vor fi acceptate. Persoana de contact pentru acest program este Alexandru Leanca, e-mail: [email protected]; tel: 069126372.
|