Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Cahulenii își doresc o dezvoltare armonioasă a localității și elaborează, în acest scop, un Program de Revitalizare Urbană

Cahulenii își doresc o dezvoltare armonioasă a localității și elaborează, în acest scop, un Program de Revitalizare Urbană

   
22.07.2019   2988 Accesări  

Primăria municipiului Cahul a decis să se lanseze plenar în această competiție pentru o localitate modernă, de factură europeană, conștientizând că astfel va putea rezolva, în primul rând, probleme de ordin social din zona de criză din urbă. Totodată, autoritățile publice locale speră că implicarea activă a cetățenilor în identificarea problemelor locale, prioritizarea lor și elaborarea Programului de Dezvoltare Urbană, iar ulterior și implementarea de noi proiecte va dezvolta esențial și va crește spiritul civic și responsabilitatea membrilor comunității.

În această ordine de idei, Comitetul de Coordonare  a procesului de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană a municipiului Cahul, din componența căruia fac parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor publice din teritoriu și specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, inclusiv facilitatori și alte persoane interesate, s-a întrunit în ședință vineri, 19 iulie a.c., pentru a discuta despre pașii care au fost întreprinși și activitățile care urmează încă a fi puse la punct pentru mobilizarea membrilor comunității și colectarea datelor necesare identificării celei mai degradate zone ale orașului care necesită de a fi reanimată reabilitată.

Dionis Guglea, specialist în construcții și dezvoltare urbană în cadrul Primăriei municipiului Cahul,  desemnat responsabil de de Revitalizarea Urbană, inclusiv de Program, a punctat asupra faptului că primii pași s-au făcut deja și că, în cele ce urmează, întreg orașul urmează să se implice într-un proces complex de lucru, care demarează cu elaborarea Programului de Revitalizare Urbană.

Au fost prezentate mai multe variante de delimitare a orașului pe zone. Membrii Comitetului de Coordonare au analizat și s-au expus pe marginea exemplelor prezentate și au venit cu unele recomandări în ceea ce privește delimitarea zonelor în concordanță cu principiile descrise în Liniile Directoare privind Revitalizarea Urbană în Republica Moldova, elaborate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), cu suportul experților din Polonia.

S-a discutat, de asemenea, despre faptul care este procedura de colectare a indicatorilor de evaluare și care dintre aceștia ar putea fi cei mai relevanți în sensul în care să reflecte veridic situația socială. În această ordine de idei, Vasile Sidor, în calitate de reprezentant al Primăriei Cimișlia, și facilitator, a relatat despre experiența orașului său în elaborarea Programului de Revitalizare Urbană și a oferit o serie recomandări.

Participanții la ședință au discutat și despre natura intervențiilor în spațiul urban prin implicarea nemijlocită a cetățenilor - procesul și programul fiind concepute în concordanță cu necesitățile locuitorilor. Totodată, a fost constituită Comisia Consultativă care are rolul de a discuta şi identifica probleme realiste ale zonei de revitalizare, a formula şi prioritiza necesităţile de revitalizare, a identifica potenţialul de dezvoltare a zonei, a planifica idei de proiecte, a discuta şi consulta Programul de Revitalizare Urbană, a iniţia şi a se implica activ în acţiuni de revitalizare urbană.

De notat, că eforturile administrației publice locale în atingerea obiectivelor de revitalizare urbană sunt susținute de specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, implicați în proces, dar și de exponenții primăriilor orașelor care au beneficiat anterior de suport tehnic și financiar din partea Poloniei și care, actualmente, evoluează deja pe post de facilitatori. În virtutea acestui fapt, Oxana Cazacu, șefa Secției politici regionale și cooperare externă în cadrul ADR Sud, a prezentat în linii generale conceptul de Revitalizare Urbană și a vorbit despre beneficiile proiectului, dar și despre pașii care urmează a fi întreprinși pentru atingerea de către autorități a obiectivelor stabilite.  Potrivit ei, Programul de Revitalizare al municipiului Cahul va reprezinta un instrument al dezvoltării urbane durabile, care conţine un set de acţiuni asupra unei zone, pe o perioadă determinată de 3 - 5 ani, care are drept scop final reanimarea unei zone nevalorificate şi dezavantajate şi soluţionarea printr-un mod complex şi participativ a unor probleme importante ale oraşului, care vor contribui la dezvoltarea armonioasă a localităţii.

Amintim, că Primăria municipiului Cahul  este beneficiară a proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în Implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională a Moldovei în domeniul politicii urbane şi de dezvoltare urbană", implementat de către Ministerul Investiţiilor şi Dezvoltării al Republicii Polonia în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al Republicii Moldova şi Reprezentanţa Fundaţiei „Solidarity Fund PL" în Moldova. Prin intermediul acestui proiect municipiul Cahul beneficiază de susţinere, inclusiv prin facilitarea procesului de elaborare a Programului de Revitalizare Urbană (PRU) şi implementarea instrumentelor de revitalizare urbană.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.