Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - O delegație germană care a negociat asistența oficială externă pentru Republica Moldova a vizitat raionul Cahul

O delegație germană care a negociat asistența oficială externă pentru Republica Moldova a vizitat raionul Cahul

   
17.10.2013   3314 Accesări  

                           

La 16 octombrie 2013, delegația germană antrenată în negocierile guvernamentale pentru stabilirea sprijinului financiar și tehnic de care va beneficia Republica Moldova în 2014, a vizitat raionul Cahul.

Din componența delegației au făcut parte:

1.       Annette Seidel, Șefa Direcției Europa de Sud, Europa de Est, Caucaz de Sud, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) - Șefa delegației

2.       Sonja Schüler, Responsabil regional, Consilier BMZ

3.       Stefan Mironjuk, Consultant BMZ

4.       Susanne Schellhardt, Manager regional Europa, Caucaz, și Asia centrală, GIZ

5.       Nicolas Hempel, Șeful administrației regionale Ucraina, Moldova, Belarus, GIZ

6.       Philipp Johannsen, Manager de proiect, Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova, GIZ

7.       Dietrich Hahn, Consultant superior, Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova, GIZ

8.       Ralf Orlik, Manager de țară, Europa de Est, Banca Germană pentru Reconstrucție (KfW)

9.       Thomas Weithöner, Șeful Misiunii, Ambasada Republicii Federale Germane în RM

10.   Miriam Müller, Consilier-Referent,  Ambasada Republicii Federale Germane în RM

La eveniment au participat directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov.

Astfel, cei 10 oaspeți au avut o întrevedere cu președintele raionului, Avram Micinschi, după care au vizitat ÎM "Apă-Canal Cahul", fiind ghidați de primarul orașului, Petru Burlacu, și directorul întreprinderii, Vasile Zagaevschi.  ÎM a beneficiat în 2013 de investiții germane consistente. Astfel, sediul companiei a suportat reparații în valoare de 580 de mii de lei. Totodată, pentru a optimiza capacitățile operaționale ale întreprinderii, au fost procurate mașini specializate în valoare de peste 1,7 mii lei pentru intervenții în caz de avarii, evacuarea apelor uzate ș.a. Sprijinul financiar a fost acordat prin intermediul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. 

ÎM "Apă-Canal Cahul" a fost înființată în 1970 și are la acest moment aprox. 45 000 consumatori. Compania are toate șansele să devină un operator de servicii veritabil și să deservească nu doar orașul Cahul, ci și satele învecinate.

În 2014, cu fonduri germane alocate de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), va fi reabilitată stația de tratare a apelor din râul Prut. Datorită acestei investiții, va fi asigurată cantitatea necesară de apă pentru întreg raionul pentru 10-15 ani. Or, extinderea numărului de consumatori este un obiectiv al Strategiei raionale de dezvoltare socio-economică.

Apoi, delegația germană a vizitat satul Roșu, unde cei peste 3700 de locuitori au fost asigurați cu apă potabilă și sunt deserviți de ÎM "Apă-Canal Cahul". Construcția apeductului a avut loc în cadrul aceluiași proiect GIZ "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", din fondurile oferite de Guvernul României.

În 2014, din fondurile acordate de BMZ, locuitorii din Roșu vor fi conectați la sistemul de canalizare al orașului Cahul.

Toate aceste măsuri investiționale sprijinite de Guvernul Germaniei sunt implementate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, achizițiile publice și buna desfășurare a proiectului fiind asigurate de Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

Negocierile moldo-germane au avut loc pe 15 octombrie. Tot la 16 octombrie, membrii delegației au avut o întrevedere cu bașcanul Unității Administrativ-Teritoriale Găgăuzia, Mihai Formuzal. În UTAG au vizitat satul Beșalma unde, din contul unui grant acordat de Banca Germană pentru Reconstrucție (KfW), a fost construit sistemul de alimentare cu apă.

Promovarea cooperării între Guvernul Germaniei și Guvernul Republicii Moldova a început în 1994. De atunci, au fost implementate un șir de proiecte importante de dezvoltare, care au avut drept scop facilitarea procesului de tranziție de la o economie planificată la cea de piață.