Prima   -  Publicații și resurse media   -  Arhiva noutăților - Suport pentru APL-urile din Regiunea de Sud în elaborarea proiectelor europene

Suport pentru APL-urile din Regiunea de Sud în elaborarea proiectelor europene

   
13.11.2012   3427 Accesări  


Direcția generală dezvoltare regională din cadrul MDRC, în parteneriat cu Proiectul Twinning "Consolidarea capacităților în dezvoltarea regională în RM", desfășoară în perioada 9-14 noiembrie ședințe de informare, în toate cele trei regiuni de dezvoltare, cu privire la desfășurarea activităților prevăzute de Componenta 3 a proiectului sus-mentionat. Marți, 13 noiembrie ședința de informare a avut loc la Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).
În cadrul întrunirii, au fost puse în discuție subiecte ce țin de inițierea desfășurării proiectelor-pilot și aspecte legate de solicitările potențialilor beneficiari ai proiectelor (tipologia proiectelor, parteneri, investitii, și altele).

Ședința a fost  prezidată de către  Igor Malai, lider de proiect, responsabil de componenta 3, cu participarea doamnei Anne Azam-Pradeilles, lider de componenta 3, directorului ADR Sud, Maria Culeșov și specialiștilor din cadrul instituției, vicepreșeintele raionului Cimișlia, Gheorghe Netedu și Șefa Secției Economie, Natalia Răileanu.

Obiectivul general al Proiectului Twinning este de a contribui la eforturile țării de a face față acestei provocări a Dezvoltării Regionale prin intermediul Proiectului "Consolidarea capacităților de dezvoltare regională în Republica Moldova". În acest cadru, scopul global al Componentei 3 este: "Consolidarea capacităților MDRC, a CNCDR în domeniul planificării dezvoltării regionale", iar obiectivele specifice ale celor patru activități, conform formulării din planul inițial, sunt:

Act.

Titlu

Rezultate preconizate

3.1

Elaborarea unui plan de activitate pentru elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2013 - 2015

  Proiect al Manualului pentru elaborarea Strategiei   Naționale de Dezvoltare Regională  pregătit

3.2

Metodologia transferului experiențelor de succes în domeniul dezvoltării regionale  și planificării spațiale elaborate de statele-membre ale UE

  Ghid metodologic pentru consultările regionale în      vederea proiectării « modelului moldovenesc de  DR elaborat

3.3

Suport metodologic pentru elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională  (SNDR) 2013 - 2015

Proiect al Manualului pentru Strategia de Dezvoltare Regională elaborat

(proiecte-pilot)

3.4

Program de instruire bazat pe analiza necesităților de instruire

7 activități de instruire realizate

 

Pentru asigurarea durabilității rezultatelor preconizate, într-un document adițional care este în proces de elaborare, vor fi formulate titluri mai explicite pentru rezultatele preconizate. Pentru activitatea 3.3 referitoare la proiectele-pilot noul rezultat preconizat propus este "Proiecte-pilot de dezvoltare regională în Moldova: metodologie de studiu de caz". Această activitate va oferi suport metodologic și ghidare, monitorizare pas-cu-pas, va oferi o experiență de învățare prin acțiuni  atît Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), cît și regiunilor. Va fi un proces mai mult consulltativ care va implica experți europeni disponibili să vină în teritoriu timp de aproximativ 10 zile pe parcursul unui an calendaristic.

Proiectul-pilot este instrumentul utilizat pentru acordarea unui asemenea suport și pentru implementarea acestui proces de învățare prin acțiuni.

Dat fiind faptul că politica DR este o politică națională axată pe dezvoltarea globală a întregului teritoriu al Republicii Moldova, aceste proiecte-pilot vor fi implementate în cele trei regiuni de dezvoltare existente, Nord, Centru și Sud, precum și în Chișinău și în Găgăuzia -  ținînd cont de statutul lor diferit și gradul de autonomie.

Politica DR fiind prin esența sa o politică intersectorială transversală și, prin urmare interministerială, proiectele-pilot vor fi implementate cu suportul Cancelariei de Stat și al ministerelor responsabile de economie și finanțe, cu participarea ministerelor de linie de resort, în cazul cînd va fi necesar.

Astfel, provocarea majoră constă în a asigura o sinergie, într-un mod pozitiv, a tuturor eforturilor de dezvoltare regională a țării, ajungîndu-se la un echilibru dintre aspirațiile legitime de jos-în sus ale autonomiilor locale și pilotarea necesară de sus-în jos din partea instituției centrale responsabile de implementarea politicii naționale, MDRC.

Obiectivul proiectelor-pilot este de a testa lumea reală și de a instrui toți actorii interesați pentru a-i face să învățe cum să facă față acestei realități și să obțină aceste competențe în cadrul unei abordări de învățare prin acțiuni. Inițiativa proiectelor-pilot va fi prezentată Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) în cadrul unei ședințe ordinare sau în formă scrisă.

Inițiativa proiectelor-pilot va fi lansată la 16 noiembrie 2012, în cadrul unui seminar național desfășurat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.