|
Prima - Publicații și resurse media - Arhiva noutăților - A treia masă rotundă în cadrul procesului de actualizare a Strategiei socio-economice a raionului Cahul, componenta Apă și Canalizare
23.09.2011 2017 Accesări
Administrația Raionului Cahul în parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Regională SUD (ADR Sud) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au finalizat prima etapă din procesul de actualizare a Strategiei Socio-economice a raionului Cahul, capitolul „Aprovizionarea cu apă și canalizare". Acțiunile întreprinse au constat în organizarea a trei mese rotunde cu participarea grupului de lucru și a unui grup de consultanți din Germania cât și participarea într-o vizită de studiu în România și Germania. Prin efortul de a oferi servicii comunale mai bune locuitorilor, Consiliul Raional Cahul a fost inițiatorul procesului de actualizare a strategiei raionului, capitolul privind alimentarea cu apă și canalizare, întrunind treptat eforturile și susținerea mai multor specialiști în domeniu. În urma procesului de actualizare vor fi stabiliți pașii concreți care vor ghida spre o dezvoltare durabilă în domeniul infrastructurii serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare. Procesul a inclus până în prezent 3 mese rotunde care s-au desfășurat între 18 august - 21 septembrie 2011. Prima masă rotundă a cuprins prezentarea priorităților de nivel național în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, selectate din documentele de politici naționale, care împreună cu prioritățile stabilite la nivel local vor sta la baza procesului de prioritizare a necesitătilor locale. Au urmat vizite în teritoriu, focus grupuri, interviuri cu actorii locali și chestionare distribuite tuturor localităților din raion pentru a crea o imagine cât mai clară despre situația în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare pe întreg raionul. La cea de-a doua masă rotundă s-a prezentat o analiză preliminară a situației în domeniul apei și canalizării pentru raiounul Cahul. De asemenea, participanții au definit prioritățile raionale pentru viitoarele investiții în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, astfel completînd setul de priorități naționale și oferind posibilitatea de a determina cele mai urgente necesități pentru populație. Miercuri, 21 septembrie, pe parcursul celei de-a treia mese rotunde, prioritățile locale identificate pe parcursul celei de a doua mese rotunde au fost reexaminate, avînd în vedere importanța și complementaritatea lor pentru prioritatile nationale. Astfel, în sensul completării priorităților naționale la nivel local în direcția satisfacerii necesităților populației raionului Cahul au fost considerate esențiale următoarele trei priorități:
Aceste priorități sunt necesare pentru a stabili ariile care necesită în primul rînd intervenții în domeniu și care prin accesul îmbunătățit la servicii de apă și canalizare va avea un impact mai mare asupra populației. La toate cele trei mese rotunde au participat reprezentanți ai societății civile, primari delegați din partea raionului Cahul, specialiști din administrația raionului și alți experți în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare cât și un grup de consultanți veniți din Germania. Următorul pas în planificarea strategică va fi implicarea experților naționali și internaționali în prioritizarea localităților conform priorităților propuse de participanți cât și gruparea localităților din punct de vedere tehnic și economic pentru a asigura o dezvoltare a infrastructurii în domeniul apei și canalizării și a unui management mai bun. Astfel, localitățile care întrunesc una sau mai multe priorități vor fi parte a soluțiilor durabile propuse, utilizând potențialul de cooperare intercomunală. Zonarea, care este privită ca o soluție, va constitui pompa de absorbție a fondurilor ținând cont de faptul că investițiile pot avea un impact mult mai mare atunci când vizează două sau mai multe comunități. Scopul procesului de actualizare a Strategiei Socio-economice a raionului Cahul, capitolul „Aprovizionarea cu apă și canalizare" este de a asigura o planificare strategică și transparentă a investițiilor și atragerea noilor surse de finanțare, ducând la îmbunătățirea situației în domeniu.
|