În perioada 12-13 mai 2011, în orașul Cahul, a avut loc Masa rotunda „Regionalizare serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova: condiții, probleme, forme și mecanisme" în cadrul căruia au participat reprezentanți ai APL, conducători ai serviciilor de apă și canalizare, reprezentanți ai autorităților centrale, comunității experților și societății civile. Acest eveniment a fost organizat în parteneriat de către CALM, GIZ și Agenției de Dezvoltare Regionale Sud.
Scopul acestei mese rotunde a fost discutarea diferitor aspecte legate de regionalizare serviciilor publice de alimentare cu apă din R Moldova, inclusiv în Regiunea de Dezvoltare Sud, și identificarea soluțiilor de amplificare a acestui proces prin implicarea plenară a tuturor actorilor sociali.
In special, obiect al discuțiilor au constituit:
- Dreptul de proprietate asupra obiectivelor de aprovizionare cu apă de importanță locală și regională construite in cadrul proiectelor;
- Formele de organizare, funcționare și administrare a serviciilor regionale de alimentare cu apă;
- Aspecte privind tarifele la serviciile publice de alimentare cu apă.
Printre problemele principale constatate de către participanți pot fi menționate:
- - Lipsa unei viziuni clare și reglementate juridic asupra sistemelor de aprovizionare cu apă și a părților sale. Pot fi considerate ele un bun imobil sau mobil? Poate sau nu un sistem de aprovizionare cu apă să fie divizat în părți (edificii, terenuri, țevi etc.) sau trebuie să fie considerat un sistem unic si indivizibil?
- - Lipsa unei metodologii de evaluare a valorii actuale a sistemului de apă și canalizare;
- - Lipsa cadrului legal pentru înregistrarea apeductelor și perfectarea dreptului de proprietate asupra lor. În prezent, dreptul de proprietate asupra acestor obiective fiind incert și confuz, ceea ce limitează posibilitățile APL de a atrage investiții în domeniul dat;
- - Lipsa unei viziuni asupra esenței, direcțiilor, formelor și mecanismelor de regionalizarea a serviciilor de aprovizionare cu apă, precum și a argumentării corespunzătoare a necesității regionalizării;
- - Caracterul limitat al formelor de organizare a serviciilor de aprovizionare cu apă aplicate în domeniul dat, ceea ce de asemenea, constituie un impediment in dezvoltarea serviciilor respective. Întreprinderile municipale fiind principalele forme de organizare a serviciilor de aprovizionare cu apă, comportă o serie de neajunsuri precum dependența administrativă și financiară de către APL, capacități reduse de atragere a investițiilor și personal calificat etc. În același timp, pe de parte nu sunt aplicate în modul corespunzător toate posibilitățile oferite de legislație în acest sens pentru APL: crearea unor societăți pe acțiuni, societăți cu răspundere limitată, parteneriate public-privat, concesiunea, cooperare inter-municipală etc.
- - Tarifele în domeniul aprovizionării cu apă sunt diminuate și necorespunzătoare realităților economice și necesităților de dezvoltare a serviciilor respective. Ceea ce se datorează: politizării excesive a acestei probleme în cadrul APL, lipsei de expertize corespunzătoare în cadrul APL și lipsei unor garanții pentru agenți economici împotriva unor decizii abuzive și nemotivate din parte factorilor decizionali în problema tarifelor.
În rezultatul dezbaterilor problemelor menționate mai sus, participanții la masa rotundă au înaintat mai multe propuneri printre care pot fi menționate:
- Necesitatea elaborării în mod participativ și cu implicarea obligatorie a tuturor actorilor interesați, a unei viziuni consolidate și flexibile asupra regionalizării serviciilor de alimentare cu apă a populației;
- Reglementarea clară a statutului juridic al sistemelor de aprovizionării cu apă și eliminarea barierelor legale în procesul de înregistrare a lor;
- Necesitatea elaborării unor metodologii privind evaluarea valorii sistemelor de aprovizionare cu apă;
- Asigurarea autonomiei sau independenței prestatorilor de servicii publice prin oferirea posibilităților aplicării unui set larg de forme de organizare și mecanisme de prestare a serviciilor publice de aprovizionare cu apă: societăți pe acțiuni, societăți cu răspundere limitată, cooperare inter-municipală, parteneriate public-private etc.
- Elaborarea unui mecanism de aprobare a tarifelor la apă cu respectarea principiilor descentralizării și autonomiei locale;
- Consultarea sistematică și implicarea autorităților locale prin intermediul CALM în procesul decizional la nivel central.
Toți participanții la aceasta masa rotundă au recunoscut utilitate deosebită a acestui eveniment în cadrul cărui pentru prima dată în Republica Moldova problemele ce țin de asigurarea funcționării și dezvoltării durabile a serviciilor de aprovizionare cu apă, au fost discutate destul de complex și într-un format cu participarea directă a celor care nemijlocit sunt implicați în organizarea și funcționarea serviciilor respective.
Pentru informație adițională contactați: Daniela Grozavu, coordonator asistență juridică și informațională CALM
e-mail: [email protected]
Plesca Sergiu, consultant de proiect GIZ
e-mail: [email protected]
Popusoi Irina, specialist in probleme
strategice si planificare ADR Sud
e-mail: [email protected]