Prima   -  Regiunea de Dezvoltare Sud   -  Evenimente culturale

Evenimente culturale

»»  Festivalul Internațional de Folclor ,,Nufărul Alb"

 

Festivalul  internațional de folclor ,,Nufărul Alb" desfășurat în ani impari în Regiunea de Sud, orașul Cahul  adună cei mai înrăiți iubitori de folclor atât din țară cât și de peste hotarele acesteia. Anul acesta, Festivalul a ajuns la cea de-a 12-a ediție și a întrunit ansabluri din Republica Moldova, Ucraina, Belarus și Bulgaria.

Deschiderea festivității are loc în Piața Horelor din oraș și se desfășoară  pe o scenă plutitoare,  pe lacul Frumoasa.  Pasionații de folclor pot asista la eveniment în perioada iunie-iulie în anii impari. Organizatorii evenimentului sunt Primăria  or. Cahul și Secția Cultură a Consiliului Raional, Cahul.                                                                                                                                                                  

 


»»  Prietenia sărbătorită la Cahul în cadrul Festivalului ,,Faces of Friends“

Asociația de Creație ,,Festival" împreună cu Orange Moldova a organizat cea de-a 12-a ediție a festivalului internațional de muzică "Faces of Friends". 2 zile de muzică, pe 8 și 9 iulie,  emoțiile și prieteniile  noi au fost pe agenda  festivalului "Faces of Friends" care se organizează în capitala de sud a Moldovei din 1996.  Orașul Cahul a "fiert" în luminile scenei pe care au evoluat 11 participanți din 6 țări, ce au interpretat diferite stiluri de muzică, de la rock pâna la disco. Concurenții s-au "copt" în emoțiile concursului și au demonstrat tot ce au avut mai bun în scenă.  În prima zi de festival participanții au interpretat live o piesă în limba țării din care vin   și o piesă din repertoriul internațional.

            Punctul forte și obiectiv al festivalului "Faces of Friends" este juriul ce oferă notele instantaneu și deschis după fiecare evoluție în scenă, ceea ce asigură transparență și echidistanță în modul de jurizare. 7 membri ai juriului provin din cele 7 țări participante: Rusia, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Italia, și Republica Moldova. Astfel Premiul mare, în valoare de 1.000 de euro a fost câștigat de trupa autohtonă ,,M-Studio". Trupa s-a remarcat prin inscusita combinație a instrumentelor cu vocea solistului trupei, Vitalie Negruță. Premiul întâi a fost împărțit de Nicoleta Nuca, o moldoveancă și Artiom Demișev din Rusia. De premiul doi s-au învrednicit Evghenii Adrianov, student al colegiului ,,Ștefan Neaga" din Chișnău și Diana Staver, absolventă a Academiei de muzică ,,G. Muzicescu". Locul trei i-a revenit reprezentantul BulgarieiTenny Omede,  care a reușit să cucerească simpatia publicului.

            Oaspeții de onoare invitați, printre care și vedete internaționale ca Dominik Joker (Russia), Harley Band (Belgia), Giovanni Buzzurro (Mexico), Daniela Guastella (Italy), Olia Tira, SunStroke Projects, Ej, G-Band, Dj Vzorov, Alex Calancea Band au întreținut atmosfera și nu au lăsat spectatorii să stea pe loc. După evoluția acestora, a doua seară de festival s-a încheiat cu un concert de muzică jazz care s-a întins până în zorii zilei. Faptul că an de an se acordă tot mai multă atenție unor astfel de evenimente ne ajută să redescoperim și să promovăm regiunea de Sud.

 

 

 

 

 


»»  Evenimentele culturale ale lunii August


»»  Evenimentele culturale ale lunii Septembrie


»»  Evenimentele culturale ale lunii Octombrie


»»  Evenimentele culturale ale lunii Noiembrie


»»  Evenimentele culturale ale lunii decembrie


»»  Evenimente culturale ale lunii ianuarie