print
Gogu Winery - mic producător de vinuri cu renume
14.11.2021
287 Accesări

Povestea Gogu Winery este o poveste de dragoste și pasiune pentru vin care se întinde pe o perioadă de peste 15 ani. Și această poveste a început în anul 2004, când fondatorul și vinificatorul principal, Ilie Gogu, a decis să experimenteze în domeniul vinificației de casă după ce a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova ca tehnolog de vin.

Situată la Căușeni, vinăria de acasă s-a născut din echipamentul simplu pentru amatori și din dorința de a crea vinuri de calitate, care să pună accent pe particularitățile terroirului local. Pe parcursul a câțiva ani de activitate amator, vinificatorul a plantat mai multe hectare de podgorii și a completat cursuri profesionale în Germania și România, ceea ce a dus la multiple medalii de aur la competiția națională de vinificație de acasă Poloboc de Aur în perioada 2004-2014.

În 2011 Gogu Winery devine oficial un mic vinificator înregistrat, iar întreprinderea începe modernizarea echipamentului. Primele vinuri comerciale produse la nivel profesional au apărut pe rafturile în 2014 și au atras rapid atenția iubitorilor de vinuri locali, care au lăudat în special revigorantul Sauvignon Blanc. Degustători de vin profesioniști la fel au apreciat calitatea vinurilor produse de Gogu Winery, fapt confirmat de 16 medalii de aur câștigate la competiții internaționale prestigioase precum Berliner Wine Trophy, Asian Wine Trophy, Mundus Vini, International Wine Contest Bucharest și altele. 

În 2017, alături de secția de producție situată chiar în curtea casei familiei Gogu, a fost construită și o sală de degustare, unde vizitatorii puteau să deguste vinurile cramei direct din pivniță în combinație cu bucătăria locală. Sală de degustare a devenit rapid o atracție locală și a făcut parte din numeroase tururi de vin. În același timp a început construcția unui spațiu de producție separat, ceea ce ar permite producerea de cantități mai mari de vin și găzduirea mai multor oaspeți.

Podgoriile Gogu Winery sunt situate în raionul Căușeni aproape de vinăria propriu-zisă, care se află la aproximativ 75 km în afara Chișinăului.

Din punct de vedere geografic, această zonă face parte din regiunea Ștefan Vodă, care cuprinde vinificatorii din sud-estul Moldovei. Combinația dintre un număr mare de zile însorite și relieful deluros creează un terroir unic, care influențează caracterul practic oricărui soi de struguri cultivat în această regiune.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud