print
Granturi pentru retehnologizare și eficiență energetică
18.08.2022
686 Accesări

Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova vor putea accesa finanțare nerambursabilă până la 2 milioane lei din partea statului pentru investiții în utilaje moderne și echipamente de producere a energiei regenerabile. În acest sens, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat Programul de retehnologizare și eficiență energetică care va susține companiile, active pe piață de cel puțin 2 ani, să-și sporească competitivitatea și productivitatea pe piața națională și internațională. 

Astfel, IMM-urile vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă de 50% din investiția pentru tehnologizarea și retehnologizarea afacerilor, dar nu mai mult de 2 milioane lei pentru: automatizarea procesului de producție; robotizarea producției; modernizarea liniilor tehnologice existente; soluții IT pentru gestionarea liniilor de producție; reutilarea cu echipamente performante. 

Grantul pentru eficiența energetică va constitui 50% din costul investiției eligibile, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei pentru utilaj, echipament și instalații de producere a energiei regenerabile, care vor asigura  reducerea consumului de energie electrică cu cel puțin 15% față de consumul existent. Resursele financiare nerambursabile vor putea fi utilizate pentru: panouri solare cu sistem de încălzire; panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric; mini instalații eoliene pentru producerea curentului electric; utilaj și echipament tehnologic pentru producerea biogazului; utilaj și instalații pentru încălzire termală.

O condiție importantă pentru participarea la Program este ca fondatorii întreprinderii să fie cetățeni ai Republicii Moldova și să dețină cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii/afacerii.

Pentru a participa la Program, solicitanții vor depune un formular de aplicare disponibil pe pagina oficială ODA, vezi link https://formular.oda.md/   
Înscrierile se desfășoară în regim continuu.

Programul de retehnologizare și eficiență energetică este susținut de Guvern pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit, iar pentru implementarea acestuia au fost alocate în anul 2022 resurse financiare în valoare de 55 milioane lei. 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud