print
Uniunea Europeană oferă elevilor Liceului Teoretic “Matei Basarab” din orașul Basarabeasca șansa de a se conecta la un viitor mai bun
07.04.2021
780 Accesări

Uniunea Europeană susține performanța în educație și oferă elevilor Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca șansa de a se conecta la  un viitor mai bun prin oferirea accesului la o educație de calitate. Clădirea instituției, care nu a avut parte de reparații capitale de mai bine de 50 de ani, din anul construcției sale și dării în exploatare, este supusă, actualmente, unei transformări radicale, fiind reconstruită și modernizată de la acoperiș până la subsol.

La Liceul Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca se execută, actualmente, lucrări de eficientizare energetică. Instituția de învățământ beneficiază de măsuri de eficientizare energetică, precum reabilitarea acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece la robinetele din școli, renovarea facilităților sanitare în interiorul instituției, etc.

De acest lucru au putut să se convingă, recent, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, și Andrei Popușoi, șeful Secției Managementul integrat al proiectelor, care, fiind însoțiți de consultantul regional MSPL/GIZ, Andrei Tocaru, s-au deplasat la fața locului pentru a verifica și monitoriza mersul și calitatea lucrărilor.

Împreună cu dirigintele de șantier, responsabilul tehnic al autorității contractante și câțiva reprezentanți ai Comitetului de părinți al instituției, responsabilii din cadrul ADR Sud și MSPL/GIZ au constatat că se lucrează intensiv și efectiv la acoperiș, fiind de asemenea realizate un șir de lucrări în interiorul clădirii, cum ar fi cele de finisare interioară a pereților și tavanelor, de montare a sistemului de ventilare și a rețelelor de electricitate etc. 

Lucrările de construcție se realizează în cadrul proiectului "Sporirea eficienței energetice a clădirii Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca", finanţat de Uniunea Europeană.

Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, peste 270 de elevi, profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.

Proiectul "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca" este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Sud și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

 

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud