print
Specialiștii ADR Sud au evaluat impactul și durabilitatea proiectului "Îmbunătățirea drumului L654 Taraclia- Ceadâr-Lunga, prin intermediul reparației capitale"
27.03.2021
302 Accesări

Recent, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud, secția Monitorizare și evaluare, au efectuat o vizită de lucru la drumul regional L654, în vederea evaluării impactului și durabilității rezultatelor obținute din cadrul proiectului "Îmbunătățirea drumului  L654 Taraclia - Ceadâr-Lunga,  prin intermediul reparației capitale". 

Proiectul dat a fost implementat în perioada anilor 2014-2015, obiectivul principal fiind îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere în raionul Taraclia şi Ceadâr-Lunga, prin reconstrucţia şi modernizarea drumului L654 prin construcția unei porțiuni de drum cu o lungime de 13,04 km care leagă raioanele Taraclia și Ceadâr-Lunga. Valoarea totală a investiției a constituit 44,9 mln lei lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

În cadrul vizitei a avut loc o ședință de lucru cu participarea vicepreședintelui raionului Taraclia, dlui Lazar Dermenji, președintelui raionului Ceadâr-Lunga, dlui Marangoz Gheorghe, și a specialistului Secției Construcții, Servicii Comunale și Drumuri a CR Taraclia, dlui Berov Stepan.

Din discuțiile cu oficialii, s-a constatat că proiectul a avut impact pozitiv asupra dezvoltării infrastructurii drumurilor din regiune. Astfel, locuitorii localităților îndepărtate au obținut o arteră de comunicare mai comodă și rapidă spre centrele raionale. Și mediul de afaceri a avut de beneficiat, deoarece astfel au apărut condiții favorabile pentru lansarea unor activități economice sau menținerii celor existente, preponderent în domeniul agriculturii. Iar în curând, pe acest traseu va fi lansată o activitate de agroturistică cu accent pe hipism, acestea contribuind la dezvoltarea socio-economică a localității și sporind atractivitatea regiunii.

Referitor la aspectele legate de asigurarea durabilității, de menționat că acest tronson de drum se află la balanța APL de nivelul II, și anume a Consiliilor raionale Taraclia și Ceadâr-Lunga. Iar din asigurările date de reprezentanții intervievați, acest tronson este întreținut cu regularitate, anual fiind organizate licitații publice pentru procurarea serviciilor de profilare și întreținere, în acest sens fiind alocate mijloace financiare din bugetul raional. A fost însă menționată starea parțial deteriorată a carosabilului în prezent, deoarece acesta este traversat cu regularitate de unitățile de transport de tonaj mare, care nu este compatibil cu gradul de rezistență atribuit unui drum din macadam. Funcționarii intervievați au susținut în unanimitate ideea necesității stringente de acoperire cu beton asfaltic a drumului construit, pentru a-i definitiva importanța regională și asigura rezistența.

Însumând toate informațiile acumulate din activitatea de evaluare efectuată de către reprezentanții ADR Sud, la proxima ședință a CRD Sud va fi prezentat și raportul de evaluare a impactului proiectului "Îmbunătățirea prin drumului L654 Taraclia - Ceadâr-Lunga, prin intermediul reparației capitale".




 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud