print
Astăzi a avut loc Adunarea Generală a Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană
18.12.2020
1197 Accesări

Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană (RNRU) a fost constituită astăzi, în cadrul adunării generale a orașelor care implementează programe și proiecte de revitalizare urbană în Regiunile de Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia a Republicii Moldova. La acest eveniment important, care a reunit sub umbrela sa toți actorii naționali și internaționali implicați în implementarea politicii de revitalizare urbană în Moldova, a participat și Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

La evenimentul de anvergură națională, desfășurat sub forma unei videoconferințe, au participat circa 60 de persoane, printre care reprezentanți ai orașelor participante în procesul de revitalizare din Moldova, ministerele și Agențiile de Dezvoltare Regională partenere din Moldova, Ministerul Investițiilor și Dezvoltării Economice din Polonia, Ambasada Republicii Polone la Chișinău, experții în revitalizare din Polonia, parteneri de dezvoltare și toți cei interesați de revitalizarea urbană în Moldova.

Alocuțiuni despre succesele obținute în domeniul revitalizării urbane în țara noastră, precum și despre sprijinul Poloniei în acest sens au rostit E.S. Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Republica Moldova, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al RM, Maciej Aulak, director al Departamentului extraordinar și plenipotențiar al Republicii Polone în cadrul Ministerului Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polone, și Tomasz Horbowski, director de țară, Solidarity Fund PL în Moldova.

În cadrul videoconferinței, participanții au prezentat informații actuale despre evoluția procesului de revitalizare urbană în țara noastră. Cu acest prilej, reprezentantul MADRM, Igor Malai, s-a referit la revitalizarea urbană în contextul politicilor publice, iar consilierul Grzegorz Pragert de la Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională (MFDPR) al Republicii Polone, a vorbit despre suportul oferit de țara sa pentru dezvoltarea Rețelei naționale de revitalizare urbană în Republica Moldova.

La rândul său, Marina Vorbaneț,  specialistă responsabilă de revitalizarea urbană în cadrul Primăriei municipiului Edineț, a prezentat evoluția creării Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană în țara noastră.

În cadrul celei de- a două părți a evenimentului a fost consimțită, prin votul majorității, constituirea Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană. De asemenea, a fost aprobat Regulamentul structurii supra menționate, s-a acceptat aderarea noilor membrii la RNRU, alegerea Consiliului de administrare a RNRU și desemnarea secretariatului RNRU.

Procesul de revitalizare urbană, prin acțiunile sale integrate, își propune să asigure un dialog continuu dintre autoritățile locale și comunitățile urbane pentru realizarea ideilor inovative de dezvoltare urbană.  

În total, două localități din Regiunea de Dezvoltare Sud au fost implicate, pe parcursul anilor 2018-2019, în programe de revitalizare urbană și au implementat proiecte ce țin de domeniul respectiv. Este vorba de orașele Cimișlia și Căușeni.

În anul 2020, orașul Cimișlia, alături de alte șapte ocalități urbane din alte regiuni ale țării, a obținut un grant pentru implementarea proiectelor de revitalizare urbană în cadrul apelului de propuneri al Fondului Granturilor Mici (FMG) 2020 - ediția Revitalizare Urbană, organizată în parteneriat cu MADRM (Moldova) și MFDPR (Polonia).

Apelul a fost cofinanțat din fondurile programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone-Polish Aid.

 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud