print
Grație suportului UE, aproape 300 de elevi și profesori ai Liceului Teoretic “Matei Basarab” din orașul Basarabeasca vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite
08.12.2020
768 Accesări

Clădirea Liceului Teoretic „Matei Basarab" din oraşul Basarabeasca este eficientizată energetic în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Actualmente, aici se desfășoară lucrări de construcție a acoperișului clădirii, a sistemelor de ventilare și electricitate, lucrări de termoizolare a soclului clădirii și construcție a nodurilor sanitare în interiorul instituției.

Anterior, aici au fost finalizate lucrările de înlocuire a geamurilor, de montare și punere în funcțiune a sistemului de încălzire. Astfel încât, la ziua de azi, când iarna, practic, și-a intrat în drepturi și temperaturile au scăzut simțitor, elevii care își fac studiile și profesorii care își desfășoară activitătea didactică în cadrul liceului „Matei Basarab" au parte de căldură.   

De acest lucru s-au putut convinge specialiștii secțiilor Managementul integrat al proiectelor și Monitorizare și evaluare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, care  au întreprins, recent, o vizită de lucru la Basarabeasca, pentru a monitoriza mersul lucrărilor în cadrul proiectului investițional "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca"

În cadrul vizitei de lucru au participat părțile implicate în implementarea proiectului, inclusiv dirigintele de șantier și supraveghetorul tehnic. La început, au fost vizitate sălile de clasă din aripa dreaptă a clădirii liceului, unde se desfășoară la moment lucrări de ventilare și de construcție a nodurilor sanitare. De asemenea, angajații ADR Sud au vizitat punctul termic din subsolul clădirii, după care a fost efectuată inspectarea acoperișului aflat în reconstrucție capitală și a clădirii liceului pe dinafară.

Antreprenorul urmează să efectueze, în perioada imediat următoare, lucrări de termoizolare a soclului la fațada din spatele liceului, precum și de izolare a pereților clădirii, de asigurare cu apă caldă și rece la robinetele din interiorul instituției. Iar în primăvara anului 2021, în cadrul Liceului Teoretic "Matei Basarab" din orașul Basarabeasca vor fi instalate, ca sursă alternativă de energie, panouri fotovoltaice.

Măsurile de eficiență energetică, care sunt implementate în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab", vor asigura condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor din mai multe localități ale raionului Basarabeasca. Astfel, elevii, profesorii și angajații acestei instituții vor beneficia de confort termic sporit, de asigurare cu apă caldă și rece la robinetele din interiorul școlilor, de ventilare îmbunătățită în sălile de studiu, etc.

Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică întreprinse, este prognozat că, anual, consumul normat de energie în instituția de învățământ eficientizată energetic se va diminua, estimativ, cu 30% și emisiile anuale normate de CO2 vor fi reduse.

Măsura investițională "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca" este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ). 


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud