print
Cu suportul Uniunii Europene, locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor beneficia de proiecte de eficiență energetică și de servicii calitative de aprovizionare cu apă și canalizare în valoare de peste 211 milioane lei
05.11.2020
346 Accesări

La 4 noiembrie 2020, în orașul Leova au fost lansate lucrările de construcții pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană (UE). Regiunea de Dezvoltare Sud a țării beneficiază de 5 măsuri de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și de 2 proiecte de eficiență energetică în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova și în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca. Lucrările de construcție urmează a fi finisate până la sfârșitul anului 2021.

Investițiile în infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Sud a țării vor asigura locuitorii cu servicii calitative de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și condiții mai bune de învățământ pentru elevii și personalul didactic din două scoli.

La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agenților de Dezvoltare Regională, Agenției de Cooperarea Internațională a Germaniei, autorităților publice locale, companiilor de construcții, locuitori ai raionului Leova, și reprezentanți ai societății civile și mass-media.

Magdalena Mueller-Uri, Șefa Secției Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova: „Sunt bucuroasă să văd că suportul financiar al Uniunii Europene îmbunătățește în mod concret calitatea vieții pentru 1.000 de elevi din Leova și Basarabeasca, precum și pentru profesorii și cetățenii din aceste localități. Eficientizarea energetică, precum și aprovizionarea cu apă și canalizare vor oferi condiții de studii mai bune pentru elevi, vor contribui la modernizarea infrastructurii în zonele rurale ale Republicii Moldova, la îmbunătățirea calității aprovizionării cu apă și la implementarea măsurilor de tratare a apelor uzate pentru protejarea mediului. Aprovizionarea cu apă este esențială pentru dezvoltarea durabilă și aceasta este o realizare a programului privind Eficiența Energetică și Aprovizionarea cu Apă și Canalizarea în Republica Moldova, implementat de GIZ, prin intermediul căruia Uniunea Europeană a oferit aproximativ 40 milioane de euro pentru implementarea a cel puțin 18 proiecte majore de infrastructură publică în mai multe localități. Uniunea Europeană este alături de cetățenii țării pentru a ajuta la depășirea crizei generate de Covid-19 în conformitate cu abordarea UE de redresare a economiei verzi”.

Achim Mortier, Primul Secretar, Șeful Secției Cooperare Economică și Dezvoltare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova: Eficiența energetică este un sector tehnic cheie al cooperării germane și cu toții suntem conștienți de faptul că Moldova o consideră cea mai mare resursă energetică. Implementarea acestui proiect este un semn clar că ne pasă de viitor nu doar din perspectiva echilibrului energetic dar și a generațiilor viitoare. Pentru că acest liceu va fi locul lor pentru dezvoltarea și educația lor... În ultimii șapte ani, în cooperare cu Germania prin intermediul GIZ și Agenția de Dezvoltare Regională, împreună cu ingineri locali și internaționali, factorii de decizie și cetățenii am contribuit la planificare și verificare în cadrul acestui proiect și în cele din urmă construim. Actuala coordonare reușită a angajamentului european, moldovenesc și german care sprijină construcția acestui sistem de aprovizionare cu apă deschide noi perspective, posibilități suplimentare de dezvoltare rurală, de aceea dorim cetățenilor și autorităților să îl valorifice la maximum.

Maria Culeșov, Directoare, Agenția de Dezvoltare Regională Sud: „Am o deosebită plăcere să vă salut astăzi la Ceremonia de lansare a unui proiect nou și foarte important pentru ADR Sud, Regiunea Sud și desigur pentru locuitorii raionului Leova. Vreau să menționez, că realizarea proiectului este posibilă datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană și ne propunem să sporim accesul la servicii educaționale de calitate prin Eficientizarea energetică a clădirii Liceului Teoretic „Constantin Spătaru”. Încă în anul 2016 a fost elaborat și aprobat Programul Regional Sectorial ce ține de eficiența energetică a edificiilor publice în Regiunea Sud. Atunci au fost selectate două licee în Regiunea sud și anume Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din or. Leova și Liceul Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca.

Prin realizarea activităților propuse în cadrul proiectului, împreună cu partenerii și antreprenorul ne propunem să efectuăm termoizolarea acoperișului și a pereților exteriori, schimbarea ferestrelor și ușilor exterioare, izolarea planșeului de subsol, instalarea unui punct termic și a unui sistem fotovoltaic cu capacitate de 10kw. Apreciem înalt şi exprimăm gratitudinea noastră Delegației Uniunii Europene pentru suportul financiar oferit la implementarea obiectivelor propuse. Desigur aduc sincere mulțumiri Președintelui Raionului Leova dlui Nicolae Prițcan și dlui primar de Leova, Alexandru Bujoreanu pentru implicare activă și contribuție financiară la realizarea proiectului. Indiferent de situația pandemică din țară promitem realizarea proiectului cu succes și dorim tuturor o colaborare fructuoasă, sănătate și cooperare în toate activitățile propuse”.

Lucrările de construcții în cadrul proiectelor sus-menționate vor include o serie de măsuri de modernizare. Astfel, eficientizarea energetică a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova și a Liceului Teoretic Matei Basarab din orașul Basarabeasca va include reparația acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece în robinetele din școli, și renovarea facilităților sanitare a instituțiilor.

Valoarea totală a proiectului de eficiență energetică a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova constituie 53 milioane lei, dintre care 50,5 milioane de lei acordați de UE și 2,5 milioane lei contribuția locală. În același timp, proiectul de eficiență energetică a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca se cifrează la 19,9 milioane lei, dintre care 19,2 milioane au fost oferite de UE și peste 700 mii lei contribuția locală. Numărul total de beneficiari, în cele două licee, sunt de aproape 1000 elevi, profesori și angajați auxiliari.

Totodată, construcția sistemului centralizat de canalizare din orașul Leova, va cuprinde 13,5 km la care se vor racorda peste 690 de gospodării individuale de locuit. Iar localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca vor beneficia de construcția unei rețele de apeduct de 99 km, care va moderniza infrastructura serviciilor de aprovizionare cu apă, va spori rata de conectare și accesul populației din localități la apă potabilă de calitate, astfel contribuind la îmbunătățirea condițiile de trai. 

Valoarea totală a măsurilor investiționale de aprovizionare cu apă și canalizare este de 138,5 milioane lei, dintre care 125 milioane lei acordați de UE și 13,5 milioane lei contribuția locală. Aproximativ 12.000 de locuitori ai orașului Leova și localităților Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca vor beneficia de proiectele de apă și canalizare din Regiunea de Dezvoltare Sud.

Măsurile investiționale de „Aprovizionare cu canalizare în orașul Leova și de aprovizionare cu apă în localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca”, inclusiv măsura investițională privind „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic Constantin Spătaru” din orașul Leova și „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic Matei Basarab din orașul Basarabeasca sunt finanțate de Uniunea Europeană. Acestea sunt implementate în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și sprijinit financiar de Guvernul Germaniei (BMZ).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud