print
Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat campania „UE pentru Moldova rurală”
16.07.2020
1002 Accesări

Astăzi, 16 iulie 2020, a avut loc lansarea online a campaniei „UE pentru Moldova Rurală", un proiect menit să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale prin intermediul suportului Uniunii Europene. În cadrul evenimentului au fost puse în discuție subiecte cum ar fi obiectivele și sprijinul UE pentru zonele rurale în atenuarea impactului socio-economic cauzat de pandemia Covid-19; direcțiile de asistență ale UE și proiectele sectoriale demarate pe tot teritoriul țării; istorii de succes la nivel național privind modernizarea satelor moldovenești cu sprijinul UE.

Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko a vorbit în cadrul evenimentului despre proiectele sprijinite de Uniunea Europeană care contribuie la dezvoltărea localităților rurale din țară.

„Zonele rurale din Republica Moldova se confruntă cu provocări deosebite privind dezvoltarea economică, locurile de muncă, emigrația pe scară largă, fragmentarea teritorială a țării, administrația publică locală slabă, migrația, infrastructura și serviciile publice precare se numără printre principalele probleme, a declarat Peter Michalko.

UE oferă deja de mulți ani asistență pentru dezvoltare rurală, cu scopul ca oamenii să se simtă bine acolo unde ei trăiesc, ca fiecare sat să poate deveni un loc dezvoltat, cu oameni fericiți.

Ambasadorul UE a vorbit despre o serie de proiecte și programe bilaterale și regionale, precum programul de sprijin bugetar sectorial pentru stimularea economică din zona rurală și programul de sprijin bugetar ENPARD (Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală).

„În prezent, dezvoltăm trei inițiative de proiecte de dezvoltare rurală. Este vorba despre proiectul DEVRAM implementat de agenția austriacă pentru dezvoltare (ADA), ce urmărește creșterea competitivității sectorului agroalimentar și consolidarea infrastructurii de apă și canalizare în zonele rurale. Proiectul Suport pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) din zonele rurale, pus în aplicare de ODIMM, sprijină implementarea programelor PARE 1+1 și Femei în afaceri.

O altă inițiativă ste abordarea LEADER, pentru prosperitate rurală în Moldova, realizată de fondul de solidaritate al Poloniei, care are ca scop crearea unui mediu de susținere pentru funcționarea în continuare a inițiativei LEADER în Moldova, ca o abordare care sigură dezvoltarea durabilă și menținerea zonelor rurale.

Ambasadorul spune că finanțarea totală a acestor proiecte se ridică la 13,2 milioane de euro, adică 260 de milioane de lei.

Michalko a anunțat, de asemenea, că UE a aprobat recent decizia de finanțare pentru programul „EU for Moldova, Regiuni Cheie", și acordă 16 milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 320 de milioane de lei. Noi vom lucra cu partenerii din statele europene, prin strategia Team-Europe, și asta înseamnă contribuții suplimentare.

Suportul va contribui la îmbunătățirea calității vieții și la lichidarea consecințelor economice ale pandemiei Covid-19 în anumite localități din Republica Moldova. De asemenea, ca un răspuns la criza Covid-19, UE a orientat o parte din fondurile disponibile pentru a lansa un instrument nou pentru gestionarea digitală a IMM-urilor rurale.

Conform statisticilor naționale, populația rurală reprezintă puțin peste 40% din populația țării, a declarat Dorin Andros, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„Cu toate că zonele rurale oferă un potențial mare de creștere economică, din perspectiva dezvoltării turismului rural și a agriculturii, din cauza lipsei de resurse financiare, a potențialului uman, avem indicatori mai reduși în ceea ce privește nivelul de dezvoltare, creșterea competitivității și crearea locurilor de muncă. Cu suportul UE, în special în cadrul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD), am reușit să revizuim prevederile strategiei naționale în dezvoltare a agriculturii și mediului rural, fiind puse bazele regulamentelor finanțării măsurilor de dezvoltare rurală. În rezultat, a fost modificată legislația Republicii Moldova, astfel au fost incluse primele trei măsuri de dezvoltare rurală, pentru care urmează să fie alocate câte 5% din cuantumul resurselor financiare alocate anual în legea bugetului de stat", a menționat Dorin Andros.

Cele trei măsuri prevăd dezvoltarea infrastructurii publice, economice, în localitățile rurale, renovarea clădirilor sociale sau de menire social/economică în localități și dezvoltarea economică în domeniul non-agricol. Potrivit secretarului, până acum au fost formulate 103 propuneri de proiecte, iar conform primului proces verbal 69 de proiecte au fost acceptate spre finanțare, cu o sumă totală de 58 milioane lei.

Un pilon în implementarea proiectelor UE în Republica Moldova sunt GAL-urile, sau „Grupurile de acțiune locală". Ana Cerneva, directoarea rețelei naționale LEADER și reprezentanta Grupurilor de Acțiune Locală, a declarat că la moment, în Republica Moldova sunt deja 32 GAL-uri formate cu aproximativ 1500 de membri și aproximativ 400 de proiecte implementate la activ.

De asemenea, au avut intervenții și beneficiarii de proiecte din întreaga țară, care și-au împărtășit experiența lor despre modul în care au beneficiat de asistența UE pentru dezvoltarea inițiativelor lor locale.

Una dintre istoriile de succes ale proiectului DEVRAM/ADA este orașul Cantemir, unde cu ajutorul Uniunii Europene au fost implementate mai multe proiecte, precum construcția unei noi stații de epurare, un nou sistem de canalizare, iluminat stradal modern. Grădinițele, gimnaziul și liceul din oraș au fost de asemenea reabilitate cu ajutorul UE și urmează a fi dotate cu panouri solare.

„Noi nici nu visam să realizăm asemenea lucrări cu bani publici", a declarat primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

O altă direcție de asistență a Uniunii Europene este agricultura, un sector cu mare potențial pentru țara noastră. Alexei Micu este un producător care a reușit să pună pe roate o afacere agricolă în satul natal Onișcani, din raionul Șoldănești. El este beneficiar al proiectului „Dezvoltarea lanțului valoric la Soia", finanțat de UE și implementat de ADA în parteneriat cu Donau Soia și Pro Didactica.

Micu&Co SRL produce cereale ecologice din 2015, pe o suprafață de 505 hectare de teren. Are un asortiment de 12 tipuri de cereale și livezi de nuc și de prune. Antreprenorul a beneficiat de mai multe vizite de studiu în UE, unde a învățat cum se cultivă produsele ecologice. În prezent, testează noi metode de cultivare a soiei nemodificate genetic. „Scopul proiectului este să găsim soluții care pot fi replicate la scară largă pentru fermierii din Republica Moldova", a declarat Alexei Micu.

UE pentru Moldova rurală are ca prioritate și susținerea antreprenoriatului, prin susținerea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) și crearea de locuri de muncă în zonele rurale.

O istorie de succes în acest sens este Brutăria Bardar din Ialoveni, care produce un sortiment de produse tradiționale. De curând brutăria și-a mărit capacitatea de producere. Suportul UE a constat în renovarea utilajelor.

Evenimentul de lansare a Campaniei „UE pentru Moldova Rurală" îl puteți vedea aici:

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud