print
Agenții economici din Moldova care se confruntă cu o criză financiară, provocată de coronavirus, pot solicita aplicarea clauzei „forța majoră”
25.03.2020
373 Accesări

Juriștii Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova informează agenții economici că, în următoarea perioadă, pentru informații ce țin de aplicarea clauzei contractuale „forța majoră" sau „impediment care justifică neexecutarea obligației", pot contacta Serviciul Juridic al CCI a RM.

Prin urmare, doritorii pot apela numărul de telefon 060945773 sau transmite e-mail la fortamajorachamber@gmail.com. Persoană de contact este Silvia Dolghii.

Prin „forţa majoră" se înţelege împrejurarea de fapt, imprevizibilă şi de neînlăturat, care împiedică, în mod obiectiv şi fără nicio vină din partea debitorului, executarea obligaţiei contractuale a acestuia.

De regulă, la încheierea contractelor, în clauzele de forţă majoră, părţile convin reciproc care evenimente vor fi recunoscute de forţă majoră şi, în caz de apariţie a unui astfel de eveniment, el va fi confirmat prin prezentarea certificatelor respective de la Camerele de Comerţ şi Industrie din propriile ţări.

În ce condiţii un eveniment este recunoscut ca forţă majoră:

- caracterul lor excepţional - apariţia căruia constituie o excepţie, este ieşit din comun şi are origine exterioară, provine din afara sferei de activitate a debitorului;
- caracterul lor imprevizibil - imposibilitatea prevederii la semnarea contractului atât a producerii lui, cât şi a efectelor. Pentru aceasta, de regulă se ia ca etalon prudenţa şi diligenţa unei persoane care depune toată grija de care este capabil un om în activitatea sa;
- caracterul lor inevitabil - imposibilitatea obiectivă de împiedicare a evenimentului sau înlăturării consecinţelor lui.

Pentru mai multe informații, puteți citi AICI.

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud