print
În plină campanie de lucrări agricole, producătorii sunt îngrijorați de impactul COVID-19 asupra activității economice
18.03.2020
895 Accesări

Producătorii și exportatorii de fructe, struguri de masă, pomușoare și produse apicole sunt îngrijorați de impactul pe care l-ar putea avea epidemia de COVID-19 asupra activității agricole și economice. Producătorii afirmă că COVID-19 va influența negativ pe termen lung nu doar producătorii de produse horticole, dar și businessurile conexe (serviciile de aprovizionare cu mijloace de producție, de transport, de construcții și montaj etc.).

În prezent, producătorii agricoli sunt în plin proces de lucrări de primăvară. Este perioada critică când se pun bazele calității următoarei recolte.

„Există riscul unui deficit major de produse de uz fitosanitar de import, care urmează a fi utilizate la combaterea bolilor și dăunătorilor culturilor agricole. Aceasta din cauza  când loturi mari  și alte mijloace de producție destinate producătorilor din țară sunt blocate în punctele de traversare a frontierelor din țările UE și sistarea activității de producere a mai multor companii producătoare de PUF, urmare a COVID-19", afirmă producătorii.

O altă problemă menționată de producători este sistarea activității unităților comerciale care în plină campanie agricolă de primăvară comercializează semințe și PUF către fermieri și celor specializate în comercializarea materialelor de curățenie și igienizare. Mulți agricultori nu pot procura nu numai PUF-uri, dar și vopsea pe bază de ulei și perii, mănuși de lucru, pentru a prelucra locurile de tăiere a ramurilor copacilor fructiferi în livezi, instrumente pentru tăiere, piese de schimb la agregate, anvelope pentru mijloacele de transport și tractoare, reparația tehnicii agricole.

Din numele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă, Asociația Pomușoarele Moldovei, Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „LAPTE", Patronatului Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne Asociației Națională a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociației Exportatorilor de Produse  Apicole din Moldova a fost elaborată o scrisoare adresată organelor de conducere a țării în care a fost arătată îngrijorarea agricultorilor, dar au fost propuse și anumite soluții pentru a minimiza pierderile:

  • Instituirea cât mai grabnică a unui punct de contact în cadrul MAEIE la care importatorii de mijloace de producție să poată apela pentru facilitarea traversării frontierelor de stat în țările de tranzit a încărcăturilor cu mijloace de producție destinate agriculturii;
  • Emiterea unui act care ar permite pe o perioadă de 3 luni importul mărfurilor PUF cu un termen de valabilitate mai mic de un an de zile dar nu mai mic de 6 luni

 Toate soluțiile propuse le găsiți în scrisoarea anexată.

Nr._18_din_18_martie_2020_1.pdf

 


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud