print
Liceul Teoretic “Constantin Spătaru” din orașul Leova va fi eficientizat energetic cu susţinerea UE. Proiectul tehnic de execuție prevede ca instituția să devină un model de referință pentru clădirile publice din Republica Moldova
15.07.2019
443 Accesări

Clădirea Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova va fi eficientizată energetic în cadrul unui proiect investițional în valoare de peste 2,6 mln. de euro, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), cu suportul Uniunii Europene. Ca urmare a investiției, instituția de învățământ va arăta ca nouă și va servi drept model pentru toate liceele din țară.

Cel puțin așa reiese din proiectul tehnic de execuție a lucrărilor prezentat vineri, 12 iulie 2019, beneficiarului și echipei de implementare în cadrul ședinței Comitetului Director Local (CDL) al proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova".

Timp de un an, compania de proiectare „ARHIDEEA GRUP", căreia i-a fost adjudecat contractul de prestări servicii  pentru sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru" din Leova, a examinat situația curentă a edificiului actualului liceu și a căutat să identifice, împreună cu experții Departamentului de Construcții GIZ din Eschborn; Germania, cele mai optime soluții tehnice pentru atingerea rezultatelor scontate în cadrul implementării acestui proiect.

Ajunși la final, proiectanții dau asigurări că, în cadrul proiectului dat, vor fi efectuate cele mai moderne și performante lucrări de termoizolare a pereților exteriori ai clădirii, de construcție a fațadei, vor fi înlocuite în totalitate geamurile și ușile, reparat capital acoperișul, sistemul de ventilare și realizate alte intervenții de sporire a eficienței energetice a blocului. De asemenea, va fi instalat un sistem de panouri fotovoltaice cu montare pe acoperiș, care va produce energie electrică  pentru uzul intern al instituției, vor fi procurate și montate ascensoare pentru persoanele cu dizabilități, vor fi construite rampe de acces și schimbată în totalitate arhitectura și coloristica liceului.

Măsurile de eficiență energetică, care vor fi implementate în cadrul instituției date, vor asigura condiții optime și confortul necesar pentru activitatea profesională a personalului și studiile de calitate a unui număr de peste 640 de elevi din mai multe localități ale raionului care învață aici.

"În realizarea acestui proiect complex, unic după amploare și abordare în felul său, am ținut cont de cadrul legislativ și normativ al Republicii Moldova cu privire la performanţa energetică a clădirilor, dar și de directivele UE existente în domeniul respectiv, respectând, în același timp, cerinţele minime de performanţă energetică și metodologia de calcul a performanţei energetice a clădirilor. Totodată, am venit cu cele mai indicate soluții tehnice de conservare a energiei termice, de reducere a costurilor și  emisiilor de CO2, precum și de utilizare a surselor alternative de energie. Sperăm, astfel, ca proiectul de la Leova să devină unul de referință în ceea ce privește eficientizarea energetică a clădirilor publice din Republica Moldova", a declarat Nicolae Petrov, directorul SRL "ARHIDEEA GRUP".

La rândul său, Dorin Marin, directorul LT "Constantin Spătaru", a relevat că eficientizarea energetică a clădirilor publice este, la moment, o mare provocare nu doar pentru raionul Leova, dar și în întregime pentru Republica Moldova. Suma investițiilor necesare atingerii obiectivelor propuse în cadrul proiectului dat este una impunătoare, depășind, conform devizelor estimative, suma asigurată de către UE. Iată de ce, în acest caz, este necesar să se implice și administrația publică locală la realizarea masurilor proiectate, cu o contribuție proprie.

"Eficientizarea energetică este soluția pentru viitor. Alături de alte proiecte, reabilitarea și modernizarea clădirii liceului „Constantin Spătaru" trebuie să fie un început al unei curse de lungă durată, despre care apoi să vorbească nepoții", a declarat Dorin Marin.

La etapa următoare, proiectul tehnic de execuție  a lucrărilor în cadrul proiectului "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova" urmează a fi verificat și aprobat. După care ADR Sud va purcede la organizarea și desfășurarea achizițiilor publice pentru contractarea lucrărilor de construcție.

În cazul în care nu se vor identifica sursele financiare necesare pentru realizarea integrală a proiectului, vor fi selectate pentru implementare doar măsurile prioritare ce țin strict de eficiență energetică. Totodată, sursele financiare vor trebui să fie identificate pînă la etapa de lansare a achiziției publice. Conform regulilor de procurări, o achiziție poate fi lansată doar dacă are acoperire financiară garantată.

*****************************************

Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova” este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. 



 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud