print
Prima instalație fotovoltaică pentru pomparea apei potabile
05.07.2019
1270 Accesări

În satul Milești din raionul Nisporeni a fost lansată, în data de 3 iulie 2019, prima instalație fotovoltaică de pompare a apei potabile pentru sistemul public de alimentare cu apă a localității. La eveniment a participat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU, directorul general al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Martin Ledolter, directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Butscher Stefan, autoritățile publice locale și cetățenii din localitate.

„Într-o lume în care resursele convenționale se epuizează rapid, iar furnizorii de energie cresc prețurile în continuu, energia regenerabilă devine o opțiune economică și ecologică de mare valoare. Panourile fotovoltaice transformă energia solară în energie verde în cel mai simplu și ecologic mod. Acest fapt ne va permite să fim mai puțin dependenți de sursele energetice din afara țării dar cel mai important să asiguram ecologizarea Republicii Moldova. Acest proiect este un model de dezvoltarea economico-socială în care cetățeanul este asigurat cu condiții de viață în baza tehnologiilor inovaționale moderne, unde în „capul mesei" este sănătatea și grija față de viitoarele generații. Ori, stabilitatea economico-financiară poate presupune în primul rând grija față de cetățeni, fără a omite responsabilitatea pentru generațiile viitoare", a subliniat Ministrul Georgeta MINCU, în cadrul evenimentului.

Potrivit reprezentanților Biroului de Cooperare al Elveției, instalația reprezintă o soluție inovativă, cost-eficientă și presupune economisirea de resurse pentru sistemul de alimentare cu apă a satului Milești, a cărui beneficiari sunt circa 2 000 de cetățeni. De asemenea, aceasta va asigura pomparea a minim 80 m 3 de apă pe zi în perioada de vară, iar în cea de iarnă a minim 30 m 3 /zi, cu costuri foarte reduse în comparație cu stațiile de pompare tradiționale (conectate la rețeaua de energie electrică) datorită utilizării eficiente a energiei solare. Sistemul fotovoltaic, în regim automat, va pune în funcțiune una din cele trei pompe de apă instalate, în funcție de capacitatea curentă de producere a energiei electrice. Astfel, în zilele însorite va fi pusă în funcțiune pompa cu cea mai mare capacitate (12 m3 /h), iar în zilele înnorate va fi inclusă pompa care are capacitatea minimă (4m3 /h)".

„Mă bucură faptul că abundența de energie solară din Moldova va fi folosită în sistemul de alimentare cu apă lansat astăzi în satul Milești cu sprijinul Elveției. Acest lucru ar putea fi reprodus în alte sisteme pentru a economisi energia și costurile de funcționare. Elveția susține o mai bună administrare a serviciilor publice, astfel ca acestea să fie de o bună calitate și oferită tuturor persoanelor care trăiesc în zonele rurale, inclusiv grupurile excluse. Bucurați-vă de apă!" a precizat directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova Butscher Stefan.

La rândul său, Martin Ledolter, Director General al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, a precizat că: "Începând cu anul 2004, Agenția de Dezvoltare a Austriei a sprijinit Republica Moldova în implementarea diverselor proiecte în domeniul funcționării, întreținerii și renovării infrastructurii existente de alimentare cu apă și canalizare. Deoarece atât energia electrică, cât și apa potabilă curată sunt vitale pentru viitorul țării noastre partenere, salutăm această inițiativă. Acest lucru se datorează și faptului că instalarea unei stații de pompare fotovoltaice pentru sistemul public de alimentare cu apă este deosebit de potrivită pentru acest caz specific al satului Milești. Fiți siguri că Agenția de Dezvoltare a Austriei va rămâne partenerul dvs. pentru a sprijini populația Moldovei în obținerea accesului la serviciile de apă curată și de salubritate în anii următori.

Instalația fotovoltaica și stația de pompare sunt parte a sistemului de alimentare cu apă, construit în cadrul Proiectului ApaSan cu suport financiar SDC și ADA.

Sursa: madrm.gov.md

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud