print
21 de producători agricoli debutanţi s-au iniţiat în afaceri, cu planificarea investiţilor în valoare de peste 18,0 milioane de lei în sectorul agricol
10.04.2019
447 Accesări

Potrivit datelor oferite de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), după procesarea preliminară a cererilor depuse în cadrul celui de-al III-lea apel de recepționare a dosarelor privind subvențiile în avans, aflat în derulare în perioada 1 februarie – 8 aprilie anul curent, 21 de producători agricoli debutanţi s-au iniţiat în afaceri, cu planificarea investiţilor în sectorul agricol de peste 18,0 mln. lei, ce vor genera crearea a peste 70 locuri noi de muncă.

Subvențiile în avans, fiind un Proiect pilot în cadrul Programului ENPARD, vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar.

Aportul statului pentru dezvoltarea  celor 21 de proiecte investiționale urmează a fi de peste 12,0 milioane lei, surse disponibile spre a fi alocate din Fondul Naţional al Dezvoltarea Agriculturii şi Mediului Rural.

În cadrul desfășurării celui de-al III apel, femeile fermieri au depus cele mai multe dosare, astfel că ponderea lor din totalul dosarelor depuse constituie 62% (13 dosare) și 38% (8 dosare) din afaceri urmează a fi administrate de tineri fermieri.

Urmare a examinării cererilor recepționate de către Oficiile teritoriale ale Agenţiei, s-a constatat că 9 proiecte investiționale vizează înființarea plantaţiilor multianuale. De menționat, că sectorul zootehnic a fost domeniul prioritar în cadrul apelului III, ca rezultat fiind înregistrate 6 solicitări de acordare a subvențiilor în avans, dintre care 4 proiecte investiționale vizează sectorul apicol (vor fi procurate familii de albine cu utilaj specializat de producere a mierii) și 2 producători agricoli intenţionează să-și lanseze afacerea în domeniul creşterii animalelor în scopuri de producere (bovine și prepelițe).

De asemenea, tinerii și femeile fermieri și-au dat interesul pentru efectuarea investiţiilor pe teren protejat și în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare. Astfel, 3 dosare vizează investiţii în construcţia serelor şi alte 3 proiecte investiționale constituie investiţii în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare.

De menționat. că  cele 21 dosare urmează a fi examinate de oficiul central al AIPA și remise Comisiei de evaluare și selecție pentru evaluarea planurilor de afaceri conform criteriilor stabilite în Hotărârea Guvernului nr.507/2018.

Pentru implementarea sistemului de acordare a Plăților în Avans pentru proiectele start-up, anual, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cel puțin 5%, iar în anul curent, această sumă constituie 45 mil. lei. în cadrul proiectului privind finanțarea start-upurilor, acordate tinerilor și femeilor fermieri ce doresc să-și lanseze o afacere în sectorul agricol.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud