print
Beneficiile proiectului „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor", discutate în cadrul unei întrevederi cu experții internaționali și reprezentanții Inițiativei „Primarii pentru creștere economică”
08.02.2019
443 Accesări

Astăzi, 8 februarie 2019, echipa de implementare a proiectului „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor", din componența căreia face parte și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, în calitate de instituție parteneră, alături de Consiliul Raional Cimișlia și ODIMM, are o întrevedere cu Antonio Castro, expert international, aflat într-o vizita de monitorizare a proiectului "Primarii pentru crestere economica", în Moldova.

În cadrul vizitei sale la Cimișlia, Antonio Castro este însoțit de Lilian Danilov, coordonator pentru Republica Moldova în cadrul Inițiativei "Primarii pentru crestere economica", și Diana Nastas, expert junior pentru Republica Moldova.

Scopul vizitei de monitorizare este de a înțelege avantajele/beneficiile acestui proiect pentru autoritățile locale și partenerii implicați, identificarea punctelor de îmbunătățire pentru o posibilă extindere a acestui proiect. 

În această ordine de idei, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, Oxana Cazacu, șefa Secției cooperare și atragerea investițiilor, și Tatiana Aramă, coordonator de proiect, precum și reprezentanta Consiliului Raional Cimișlia, Olga Gorban, au relatat despre activitățile realizate și rezultatele obținute în implementarea proiectului, de la lansarea acestuia și până în prezent.

S-a specificat că în cadrul proiectului dat a fost procurat echipamentul necesar și se află pe ultima sută de metri confecționarea mobilierului pentru amenajarea a patru spații de preincubare/biblioteci antreprenoriale în Incubatoarele de afaceri din Cimișlia, Leova, Cahul și Ștefan Vodă, precum și amenajarea a patru birouri de informare pentru antreprenori în raioanele Basarabeasca, Cantemir, Căușeni și Taraclia.

De asemenea, a fost colectată informația de referință de la Consiliile Raionale din Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS) și elaborate 80 de oferte investiționale, care vor sta la baza Catalogului Investițional și Portalului investițional al Regiunii de Dezvoltare Sud.

În perioada imediat următoare urmează a fi organizate 8 evenimente publice de prezentare a Profilurilor investiționale pentru cele 8 raioane din Regiunea de Dezvoltare Sud, va fi organizat un eveniment public de prezentare a spațiilor de preincubare create, se planifică instruirea a 48 de prestatori de  servicii de consultanță în afaceri pentru ÎMM - urile din regiune.

Proiectul " Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor" își propune să contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în Regiunea de Sud prin consolidarea capacităților prestatorilor de servicii de suport în afaceri, precum și sporirea cererii de consultanță din partea IMM-lor. La fel în cadrul proiectul  se urmărește creșterea capacității instituționale în promovarea investițiilor în regiune.

*****************

Proiectul „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor" este finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul inițiativei  "Primarii pentru creștere economică" și implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu ODIMM și ADR Sud. 

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud