print
Atelier de instruire organizat în vederea îmbunătățirii capacităților APL și specialiștilor ADR Sud de dezvoltare a infrastructurilor de afaceri
09.10.2018
427 Accesări

Specialiști din cadrul ADR Sud și membrii grupului de lucru regional sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de sprijin a afacerilor au participat recent la un atelier de instruire cu tematica „Dezvoltarea infrastructurilor de sprijin în afaceri", organizat de către DFID (Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) în cadrul proiectului "Consolidarea capacităților de implementare a Programului Regional Sectorial pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Sprijin în Afaceri", implementat în regiunile de dezvoltare Centru, Sud și UTA Găgăuzia cu suportul Guvernului Marii Britanii, din sursele Fondului de Bună Guvernare.

Evenimentul s-a desfășurat în zilele de 4 și 5 octombrie a.c. și a avut drept scop instruirea participanților în vederea elaborării conceptelor de proiecte ce țin de infrastructura în afaceri și corespunderea lor cu dezvoltarea națională și regională.

Experții Oxford Policy Management (OPM) au informat audiența ce trebuie să conțină un proiect de succes, care sunt etapele de elaborare ale lui, obiectivele pe termen scurt și lung și cum poate fi structurat bugetul, precum și sursele de finanțare existente în acest domeniu. Pe parcursul discuțiilor, Stela Corobcean, Alla Levitskaia, Angela Cașcaval, experte ale OPM, au prezentat informațiile despre identificarea și atragerea partenerilor în cadrul unui proiect, organizarea interacțiunii dintre aceștia și elaborarea matricei părților interesate.

Despina Pascal i-a îndemnat pe membrii grupului de lucru să dezvolte idei de proiect în concepte viabile. Totodată a oferit exemple de proiecte bine elaborate, care cuprind justificarea, stabilirea obiectivelor, indicatorii de monitorizare, bugetul şi identificarea partenerilor.

O prezentare relevantă a avut-o expertul Paul Smith, expert DFID, evaluator în cadrul proiectelor finanțate de UE, care i-a inițiat pe cei prezenți în aspectele cheie ce țin de evaluarea proiectelor. „Acordarea unui grant organizației este un risc. Vrem să ne reasigurăm că sunteți organizația potrivită pentru a primi un grant. Ce vrem noi, evaluatorii, să vedem variază în funcție de aplicant și de accentul schemei. Grantul finanțează o acțiune, dar gîndiți-vă de ce aveți nevoie de asta acum? Cum se încadrează aceasta în parcursul organizației dvs.?", a explicat dl Smith, care a răspuns și diverselor întrebări practice din partea participanților.

Lucrul în grup s-a desfășurat separat pentru fiecare din cele 3 regiuni - Centru, Sud și Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia - beneficiare ale proiectului DFID și s-a axat pe alegerea  de către fiecare grup a unui concept de proiect și dezvoltarea acestuia.

Așa, bunăoară, Regiunea de Dezvoltare Sud a lucrat la un proiect în domeniul agricol. Reprezentanți din raioanele Regiunii de Dezvoltare Sud, alături de specialiștii ADR Sud, au conlucrat pe marginea unor activități precum identificarea și analiza părților interesate (stakeholderi), integrarea aspectelor orizontale (aspecte de mediu, sociale, de sex) în proiect etc.

După care Viorel Leahu, expert în cadrul proiectului „Agricultura Performantă în Moldova" (USAID), a informat prezența despre oportunitățile de finanțare de care pot beneficia APL-urile din regiunile țării.

Menționăm că anterior, în cadrul proiectului "Asistență pentru facilitarea creșterii economice a Regiunilor de Dezvoltare Sud și UTA Găgăuzia", finanțat de Guvernul Marii Britanii din sursele Fondului de Bună Guvernare prin intermediul DFID (Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a fost elaborat  Programul Regional Sectorial în domeniul dezvoltării infrastructurii de sprijin a afacerilor.

În prezent, experții DFID acordă suport ADR Sud și Grupului de lucru regional sectorial în vederea elaborării în mod participativ a 6 note conceptuale viabile menite să creeze premise pentru creșterea economică a zonei de sud a Republicii Moldova.


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud