print
Membrii Comisiilor Regionale Sectoriale s-au familiarizat cu experiența europeană în domeniul planificării în sectorul Aprovizionare cu Apă și Canalizare
05.10.2018
365 Accesări

În perioada 3-4 octombrie curent, Agenția de Cooperare Internaținală a Germaniei (GIZ)a organizat un atelier de lucru cu tematica „Experiența internațională privind planificarea în sectorul Aprovizionare cu apă și canalizare". La eveniment au participat reprezentanți ai Comisiilor Regionale Sectoriale (CRS) pentru domeniul Aprovizionare cu Apă și Canalizare (AAC) din toate cele patru regiuni de dezvoltare, specialiști delegați pentru suportul tehnic al comisiilor, consultanți GIZ/MSPL, reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională și ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

În debutul evenimentului, Serafima Tronza, consultantă în cadrul Direcției politici de management integrat al resurselor de apă la MADRM, a vorbit despre planificarea în sectorul AAC, referindu-se la responsabilitățile și așteptările actorilor implicați în domeniu.   

Discursul principal a fost ținut de Dr. Iürgen Wummel, director executiv al Companiei germane Sachsenwasser GmbH. Expertul a făcut o prezentare a experienței de planificare participativă în Germania (Landul Saxonia), prin abordarea multilaterală și implicarea cetățenilor în proces.

Tot despre planificarea participativă și cele mai bune practici din Europa (cu referire la experiența Estoniei) a vorbit și Indrek Tamberg de la Asociația Estoniană pentru Lucrări Publice în Apă.

Experiența României în regionalizarea serviciilor în sectorul AAC a fost prezentată de Silviu Lăcătușu, consilier la Asociația Română a Apelor.

În cadrul sesiunilor de lucru în grup, participanții la atelier au identificat problemele cu care se confruntă sectorul AAC în Republica Moldova și au evaluat necesitățile de suport în domeniu. De asemenea, membrii CRS și specialiștii delegați au formulat un plan de acțiuni pentru activitatea ulterioară a Comisiilor menite să sprijine gestionarea sectorului AAC în fiecare regiune de dezvoltare.

Comisile Regionale Sectoriale au fost create cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) și au drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectoarele vizate, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.

Atelierul de lucru este organizat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenţia de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), și facilitat de experți internaționali în domeniu AAC din Germania, Estonia și România. Scopul acestuia a fost transmiterea cunoștințelor, practicilor și experiențelor altor țări în ceea ce privește procesul de planificare și regionalizare a serviciilor AAC.

**********

Proiectul MSPL este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elvețiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).


 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud