print
În Regiunea de Dezvoltare Sud s-a dat startul procesului de elaborare a Profilului și Catalogului Investițional
04.09.2018
1018 Accesări

Grupul de Lucru Regional, creat pentru elaborarea Profilului investițional al Regiunii de Dezvoltare Sud în cadrul proiectului pilot „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor"finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Inițiativei "Primarii pentru Creștere Economică", s-a întrunit marți, 4 septembrie 2018, la Cimișlia,  în prima ședință.

În decursul ședinței, specialiști din cadrul Consiliilor raionale din Regiunea de Dezvoltare Sud, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Programului "Dezvoltare economică sustenabilă", ai Camerei de Comerț și Industrie și Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), angajați din cadrul Primăriei orașului Cimișlia, toți membri ai grupului de lucru regional, delegați de instituțiile nominalizate, au aprobat metodologia de elaborare a profilurilor investiționale raionale, tipurile de oferte și modelul ofertelor investiționale, care vor sta la baza fiecărui profil investițional în parte al raionului.

Igor Torpan, consultant în cadrul proiectului, a explicat participanților modalitatea  de colectare a datelor și de completare a chestionarelor în procesul de elaborare a ofertelor investiționale chestionarele, de unde poate fi culeasă informația necesară, care sunt cerințele pentru obiectele care vor deveni oferte investiționale.

"Este important ca responsabilii din cadrul raioanelor să efectueze, mai întâi, o inventariere a terenurilor, clădirilor și spațiilor proprietate publică sau privată din teritoriul pe care îl administrează, care pot fi propuse investitorilor. Ulterior, din lista ofertelor identificate, să selecteze și să le promoveze pe cele mai atractive pentru investitori, care, fiind realizate, vor crea cele mai multe locuri de muncă și vor avea un impact mai mare asupra dezvoltării economice a teritoriului, a menționat Tatiana Aramă, coordonator de proiect.

În cadrul proiectului „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor" urmează a fi elaborate profilurile investiționale pentru 8 raioane, care sunt parte componentă a Regiunii de Dezvoltare Sud, precum și un Catalog investițional pentru Regiunea de Dezvoltare Sud. Documentele elaborate vor fi prezentate în cadrul a opt evenimente publice desfășurate în raioanele din regiune, vor fi editate și distribuite potențialilor investitori în cadrul evenimentelor de promovare a investițiilor organizate în țară și peste hotare.

Pe lângă activitățile care țin de elaborarea profilului investițional, proiectul mai prevede lansarea unui portal de promovare a investițiilor în economia regiunii, care va fi gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud și organizarea unui Forum regional de investiții.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului pilot „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor", finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Inițiativei "Primarii pentru Creștere Economică". Proiectul este implementat de Consiliul raional Cimișlia în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud).

 

 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud