print
A fost organizată o ședință de monitorizare a lucrărilor de construcție în cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Leova-Iargara”
04.04.2018
633 Accesări

La 4 aprilie 2018, în incinta Consiliului Raional Leova a fost organizată o ședință de lucru privind implementarea proiectului „Construcția apeductului magistral Leova-Iargara". Ședința a avut drept obiectiv monitorizarea lucrărilor de construcție a proiectului și prezentarea raportului de progres. 

La ședință au participat reprezentanții administrației publice locale, conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, consultanții proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) - implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), antreprenorul, managerul proiectului „Construcția apeductului magistral Leova Iargara", responsabilul tehnic care execută lucrările și autorul de proiect.

În prima parte a evenimentului, antreprenorul a prezentat raportul de progres al lucrărilor efectuate până la moment. Astfel, în total s-au efectuat lucrări pe partea liniară de instalare a rețelei cu o lungime totală de circa 19,5 km. S-au făcut 6 treceri subterane sub drumurile naționale prin metoda închisă. La stația de tratare a apei s-au schimbat ferestrele și ușile și s-au montat 10 stavilare. Părțile au convenit să se conducă de planul de acțiuni, normativele și standardele aprobate în domeniul construcțiilor, astfel încât să nu fie admise abateri de la  documentația de proiect și să fie asigurată o calitate înaltă a lucrărilor. Totodată, toți participanții la implementarea acestui proiect au pledat pentru menținerea unei comunicări eficiente și bune conclucrări.

În a doua partea a evenimentului, participanții au efectuat o vizită de studiu la stația de tratare a apei și au vizitat șantierul de lucru de-a lungul apeductului magistral din preajma localității Sarata Nouă. 

Potrivit antreprenorului și managerului de proiect, în perioadă imediat următoare se planifica finalizarea lucrărilor de montare a apeductului magistral, construcția stației de captare a apei din râul Prut, montarea a doua rezervoare de apă cu o capacitate de 800 m3 fiecare situate în preajma orașului Leova (care vor avea drept scop înmagazinarea apei potabile de la stația de tratare) și vor fi montate 2 stații de pompare noi prefabricate. 

Proiectul „Construcția apeductului magistral Leova-Iargara" este parte componentă a proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă (AAC) din raionul Leova". Valoarea totală a lucrărilor este de circa 3 milioane Euro sau peste 60 milioane de lei, dintre care 2,4 milioane Euro sunt oferite de Guvernul Republicii Federale Germania prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar 600 mii euro sunt alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și de Consiliul Raional Leova.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 9 luni calendaristice. Finalizarea lucrărilor de construcție este planificată pentru luna octombrie 2018. Lucrările de construcție sunt monitorizate conform legislației naționale în vigoare, precum și de către experții naționali și internaționali ai MSPL/GIZ.

***********
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).
 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Sud